A BBC szerint Budapest már a világ 5 leggyorsabban fejlődő cool városa közt van

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 11., 12:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tajvan, Auckland, Honolulu és Kuvait társaságában.

Különös rangsorba került be a BBC friss cikkében kedves fővárosunk, Budapest. Félreértés ne essék, ez nem a világ 5 legélhetőbb városa típusú felmérés, ennél ez egy kicsit alternatívabb megközelítés. A címét kissé sután, valahogy úgy fordíthatnánk le: az „öt leggyorsabban fejlődő, amúgy tök élhető” város, ami persze azt leszámítva, hogy nem épp frappáns megfogalmazás, azért felvetésnek még érdekes.

Mert abban igaza van a BBC-nek, hogy oké, azt tudjuk, hogy Bécs vagy Melbourne egy csomó szempontból mennyire élhető (méret, GDP, rendezettség, életszínvonal stb.), csak hát lehet, hogy ennél vannak dinamikusabb és izgalmasabb helyek is a világon, nézzük meg azokat!

A felsorolásban a Hawaiin található Honolulu után egyből Budapest jön, és már most szólunk, az indoklásban nem kell egetverő dolgokra számítani. Se az eredetiség, sem a mélység tekintetében, persze turisztikai és brandszempontból nagyon értékes egy ilyen médiamegjelenés – elvégre mégiscsak a BBC-ről beszélünk!

Tehát:

Budapestről azt tudja meg az angol közmédia olvasója, hogy

– az elmúlt 10 évben rengeteget fejlődött,

– jól lehet közlekedni bringával és az éjjel-nappali buszokkal/villamosokkal,

– és noha bortermelő vidéknek vagyunk elkönyvelve, az utóbbi időben a kézműves sörkultúránk is becsülni való lett,

– ráadásul feljövőben van a street food és a kávézói kínálat is.

false

 

Fotó: MTI

Bizonyos árnyoldalakról itt élő külföldieket kérdeznek meg, egyikük szerint „annak köszönhetően, hogy olcsók az árak, az olyan helyek, mint például a VII. kerület, túlzsúfolt lett a turistáktól”.

Tajvannal kapcsolatban amúgy a kitűnő tömegközlekedési rendszert, valamint az állítólag elképesztően jó egészségügyet, az új-zélandi Aucklanddal kapcsolatban a fejlődő és sokszínű kulturális életet, Honolulu kapcsán pedig a kedves befogadóközeget emelik ki. A Kuvaittal kapcsolatos rész abból a szempontból érdekes, hogy nem kifejezetten teszi vonzóvá a helyet: arról szól, hogy az elmúlt időszakban mennyit lazultak a helyiek, például most már lehet rendes koncertélményt megélni, miközben az alkoholfogyasztás tilos. És ha vállalkozni szeretnél, csak úgy vághatsz bele, ha alapítasz egy céget, ahol 51 százalékban tulajdonos lesz egy kuvaiti állampolgár. Ennek ellenére – állítja a cikk – jó bizniszeket lehet nyomatni. Már ha bírod a hőséget!

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 11., 12:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...