A ceglédi kórház az EU-tól kért pénzt kézfertőtlenítőre

  • narancs.hu
  • 2018. április 19.

Lokál

Elismerik, az intézményben nem állnak rendelkezésre a korszerű kézhigiénés rendszerek.

„Nem állnak rendelkezésre olyan korszerű kézhigiénés rendszerek, amelyek lehetővé tennék a munkatársak és betegek megfelelő kézfertőtlenítését” – olvasható abban a támogatási szerződésben, amit a ceglédi Toldy Ferenc Kórház kötött, miután elnyert egy 32 milliós támogatást, írja444 a Ceglédi Spotlight nevű oldalra hivatkozva.

A pénz tehát kézfertőtlenítő eszközökre kellett, például szappanadagolókra, kézszkennerre és levegőminta-vételezőre, és az összeg felét az Európai Unió fizette.

„Mint napjaink bármely egészségügyi intézményében, a Toldy Ferenc Kórházban is egyre komolyabb problémát jelentenek az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, illetve az antimikrobiális rezisztencia. Ennek egyik fő oka, hogy az intézményben nem állnak rendelkezésre olyan korszerű kézhigiénés rendszerek, amelyek lehetővé tennék a munkatársak és betegek megfelelő kézfertőtlenítését” – írják a szerződésben.

A Ceglédi Spotlight hozzáteszi, a kórháznak 2016-ban az aktív fekvőbeteg-ellátásban 23 ezer esete volt, a krónikus ágyakon 112 ezer ellátási napot teljesített, a járóbeteg-szakrendeléseken pedig kb. 500 ezer esetet láttak el.

A kórházi fertőzésekről írott Materia Medica blogbejegyzésünket itt olvashatják.

Kórházi fertőzések, avagy üzenet a múltból

Vajon mit szólna Semmelweis Ignác, ha ma sem találna kézfertőtlenítőt a kórházakban? „Bármily fájdalmas, bármily nyomasztó is az ilyen beismerés, nem a letagadásban rejlik az ellenszere, és ha nem akarjuk, hogy állandóvá legyen ez a szerencsétlenség, akkor ezt az igazságot az összes érdekeltek tudomására kell hozni.”

Figyelmébe ajánljuk