"A déli parton én már nem szívesen lennék vaddisznó"

  • narancs.hu
  • 2019. május 25.

Lokál

Itt a Narancs nagy Balaton-melléklete! Főszereplők: stopposok, vízimentők, nádasok és Kennedy kocsija!

Csütörtökön megjelent lapszámunkban gigantikus Balaton-melléklettel köszöntjük a nyári szezont. Íme, egy kis kedvcsináló a melléklet cikkeiből:

„Egy maroknyi ember érdeke” - interjú Jordán Ferenc biológussal, az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének igazgatójával

Magyar Narancs: Egyre több elektromotoros eszköz jelenik meg a Balatonon, e-jachtok és e-jet skik, amelyek halkak ugyan, de hullámzást keltenek. Ezeknek az eszközöknek van hatásuk az élővilágra?

Jordán Ferenc: Hangszennyezésük ismert: az emberek mellett a madarak nyugalmát is megzavarják, különösen fészkeléskor. A halak viselkedését ugyan kevésbé látjuk, mint a madarakét, de nekik sem jó. Védett siklókat és hüllőket bármikor elüthetnek. A fizikailag kibocsátott rezgés is károsít, arról nem is beszélve, hogy a száguldó jet ski az embereket is zavarja. Ez egy maroknyi ember érdeke, és senki másnak nem jó. Az előbb azt mondtam, hogy egy beavatkozás mindig valakinek jó és valakinek rossz: a jet ski szinte mindenkinek rossz. Csak annak jó, aki éppen a jet skin ül, meg a jet skis cég tulajdonosának.

 


 

false

A fürdőélettől Kennedy kocsijáig - Balatoni tárlatkörkép

Mi a közös A keresztapa négykerekű mellékszereplőjében és a hetvenes évek SZOT-beutaltjaiban? Mit tudhatunk meg Zuckerbergről, és mit a patinás pipatóriumokról? Öt egyáltalán nem átlagos múzeumban jártunk a Balaton környékén.

A Cadillac Veteránautó Múzeum szintén Keszthelyen található (Kossuth L. u. 77.), ám ez magánmúzeum, annak minden előnyével, ami a múzeumalapítás és üzemeltetés szabadságát illeti, s hátrányaival, ha a fejlesztésről és a belépők áráról van szó. A Cadillac évszázada című kiállítás elsősorban az előkelő járműveket mutatja be élőben, de az amerikai hírességek történeteivel is megismerkedhetünk a fő kiállítóhelyiség falain végigfutó képsorozat segítségével. Itt van Elvis, a rock ’n’ roll királya, aki pink csodajárműjével pózol, vagy Al Capone, a gengszterek császára, aki legszívesebben a vécére is páncélozott Cadillackel járt volna. Olyan az egész, mint egy képregény. Feltűnik benne John F. Kennedy egykori amerikai elnök is, aki szintén a márka nagy kedvelője volt, és még a holttestét is egy ilyen típusú halottaskocsin szállították a repülőtérre a dallasi merénylet után.

 


 

false

A szabadulás ára - Huligánok a Balatonnál

A szocializmus éveit végigkísérte a balatoni autóstop, de arra csak az idősebbek emlékezhetnek, hogy a kádári konszolidáció hajnalán országos ügyet csináltak belőle.

"Minden jel arra mutat, hogy az 1962-es nyarat az autóstop és a huligánok jelenléte tette leginkább emlékezetessé, de ennél sokkal fontosabb dolgok is történtek a tó partján. Megkezdődött a kádári konszolidáció legnagyobb vállalkozása, a Balaton partjának átszabása a dolgozók (vélt) igényeinek megfelelően (bővebben: Tengerpart pártutasításra, Magyar Narancs, 2015. május 28.). Egyre több és egyre nagyobb üdülők épültek, egyre többen kaptak beutalót, de a fiatalokkal nem törődtek. Olcsón csak a szakszervezeti üdülőkben lehetett megszállni, a kempingezésnek nem voltak hagyományai. De a fiatalság igényeinek megfelelő programok sem voltak. Így aztán ’62 nyarán szinte egymásba értek a spontán bulik, ugyanis abban igaza volt a Népszabadság újságírójának, hogy a stoppal, vonattal vagy gyalog érkező fiatalok kizárólag szórakozni akartak a Balaton partján.

De egy évvel később már a rendőrség is jobban odafigyelt. Olyannyira, hogy sikerült megakadályoznia egy olyan eseményt, amelyet valószínűleg nem is akartak megrendezni. A földvári huligántalálkozót. Amivel kapcsolatban csak egyetlen dolog biztos: a fokozott a rendőri jelenlét..."


 

false

„Bepörögtek” - Alkotótábor Kővágóörsön

A Balaton-felvidék egyik legszebb helyén, a község kellős közepén áll egy régi ház. A közel 200 négyzetméteres épület és a hozzá tartozó 3 ezer négyzetméteres kert három évtizeden át állt elhagyatottan, de tavaly nyáron a házat és a kertet építészek, zenészek és más alkotók vették használatba. Bán Márton és Pongor Soma elindították a Kővágóörs Alkotótábort.

"...az alkotótábor idén kilép a házból és a kertből, a tervek szerint lesznek koncertek a falu különböző pontjain, például a templomban és a bányában is. Emellett a BME középület-tervezési tanszék hallgatóival tavaly indult együttműködés keretében kővágóörsi helyszínek makettjeit is meg lehet majd nézni a faluban.

A tábor június 21-én nyílik. A szervezők mindenkit szívesen látnak, a tábori jelentkezési lapon is csak azt kell bejelölni, a résztvevő tud-e vinni biciklit, sátrat – esetleg követ."


 

false

„Ha jön a kasza, az mindent visz” - A balatoni vízimentők hétköznapjai

A biztonságos fürdőzés érdekében a nagyobb forgalmú strandokon kötelező vízimentőket alkalmazni. Feladatkörük meglehetősen változatos, a haltetemek eltakarításától az allergiás reakciók kezelésén át az életmentésig sok minden várhat rájuk. Gyakorló vízimentőket kérdeztünk arról, milyen az élet a Balatonon.

"Noha a vízimentőknél nagyjából kiegyensúlyozott a nemek aránya, Brigitta azt tapasztalta, hogy a fürdővendégek általában nem tisztelik eléggé a női kollégákat. „Főleg az idősebb fürdőzők viselkednek velem lenézően. Szőke a hajam, és ezt általában szóvá is teszik: nekik egy szőke kislány ne mondja meg, hogy mit szabad és mit nem” – mondja. De gyakran az is zavarja a strandolókat, hogy az, aki rájuk szól, sokkal fiatalabb náluk. Hivatalosan 16 éves kortól lehet valaki vízimentő, de a VMSZ-nél legalább 18 éveseket várnak."

"A legnagyobb harcok azonban talán a vízből való kiparancsolással vannak, ugyanis másodfokú viharjelzésnél tilos a tóban tartózkodni. „Ha jön a kasza, az mindent visz – mi ezt így mondjuk egymás között, ha olyan vihar közeledik, amelynek során zivatartevékenység is várható” – mondja Sándor. Ilyenkor ki kell menni a vízből, ugyanis egyrészt villám csaphat a vízbe, ami szívmegállást is okozhat, ha épp a közelben tartózkodunk, illetve a víz és a levegő hőmérséklet-különbsége miatt keletkezett vízpára fulladást okozhat. „Ez a pára a vízfelület felett keletkezik, és ha a fürdőző nem tud a vízpára felett levegőt venni, akkor megtelhet a tüdeje vízzel, amitől megfullad. Nem véletlenül vagyunk ott és szólunk” – magyarázza Márton. A vízimentők azonban nem utasíthatnak, csak kérhetnek, még ha életveszélyes helyzetet tapasztalnak is – ilyenkor a hatóságok segítségét kérik."


 

false

Megfogyva bár, de susog - Pusztuló balatoni nádasok

A nádas nem csupán értékes élőhely, de elengedhetetlen a Balaton megfelelő állapotának megőrzése szempontjából is. Ennek dacára irtják, rendületlenül.

"Napjainkban az édesvízi növényzet és a hozzájuk tartozó élővilág megóvása kulcsfontosságú, a természetes tavak, így a Balaton egészséges működése szempontjából egyenesen létkérdés. Közben jól tudjuk, sokaknak egészen más szempontok a fontosak, és sajnos gyakorta a szabályozás és a hatósági gyakorlat is az ő preferenciáikhoz szekundál. Emiatt is lassan, de folyamatosan fogyatkoznak a tó körüli nádasok, és a minőségük is romlik.

Az ötévente végzett felmérés során tavaly 1200 hektárnyi nádast írtak össze a Balaton körül – ez 30 hektárral kevesebb, mint az öt évvel korábbi állapot volt. Pedig a nádas kulcsszerepet játszik az édesvizek, így a Balaton biokémiai folyamataiban, ökológiai rendszerének fenntartásában, nem mellesleg az esztétikai értéke is figyelemreméltó."

A teljes Balaton-mellékletet a friss Magyar Narancsban találja. Ne feledje el megvenni a lapot, amely csütörtöktől kapható az újságárusoknál vagy előfizethet rá itt.

Nem engedik be a Magyar Narancsot a Fidesz eredményvárójára

Elutasították a kérelmünket. „Tisztelt Szerkesztőség! Köszönjük az érdeklődését, azonban tekintettel a hazai és külföldi sajtóorgánumok nagyszámú jelentkezésére, valamint a helyszín befogadóképességére az Ön regisztrációs kérelmét nem tudtuk elfogadni. Megértését köszönjük. Üdvözlettel: Fidesz Sajtó" - írták közleményükben.

Figyelmébe ajánljuk