A hétvégére ér csak ide az enyhülést hozó frontzóna

  • 2021. július 27.

Lokál

A következő napokban tartós hőség várható, 30 feletti maximumokkal. 

A tartós hőség miatt két megyére szerdára is kiadta legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: az északi, északnyugati tájak kivételével szerdán is nagy területen 27, délkeleten 29 Celsius-fok felett alakul a napi középhőmérséklet.

Emiatt Békés és Csongrád-Csanád megyére adták ki a harmadfokú figyelmeztetést. Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az országos előrejelzés szerint a leghidegebb órákban 15-23 fok várható.

Napközben 31-38 fokig melegszik fel a levegő.

Felhívták a figyelmet arra is: nem kizárt, hogy a hajnali, reggeli órákban az északkeleti tájakon lehet egy-egy zivatar, estétől a Dunántúl északi felén fordulhatnak elő zivatarok, amelyekhez viharos széllökés, intenzív csapadék és jégeső társulhat.

Zivatarveszély miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az OMSZ és az országos tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfő déltől péntek éjfélig harmadfokú intézkedésként elrendelte a hőségriadót.

Az OMSZ korábbi tájékoztatása szerint az északnyugati megyékben várhatóan szombatra, délkeleten viszont csak hétfőre mérséklődik érdemben a kánikula. A mostani a negyedik hőhullám ezen a nyáron, hétvégéig jellemzően száraz és meleg lesz az időjárás.

Szerdán napközben országszerte kánikula lesz, csapadék nélkül. 33-38 fokig emelkedik a hőmérséklet, az Alföldön várható a legmelegebb. A csütörtök is a hőség jegyében telik, 32-36 fokos csúcsértékekkel. Csapadék csak kevés helyen várható. 

Pénteken már elszórtan, nagyobb számban alakulhatnak ki záporok, zivatarok,

de a maximumok 32 és 37 fok között alakulnak.

Az enyhülést egy nyugat, északnyugat felől érkező hullámzó frontzóna hozza majd meg. Ennek hatására a hét végén már heves zivatarokra is készülni kell: viharos szél, jégeső és felhőszakadásszerű esőzés is lehet.

Északnyugaton már ekkor jelentősen mérséklődhet a hőség: a csúcsértékek 30 fok körül várhatók. Délkeleten viszont még ekkor is 35 fok körüli meleg lehet. Utóbbi tájakon várhatóan csak hétfőn süllyed 30 fok alá a hőmérséklet.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.