Leépíti jegyautomatái egy részét a BKK

  • narancs.hu
  • 2021. július 27.

Lokál

2023-tól komoly változások jöhetnek a budapesti jegyvásárlásban. 

A jelenlegi 372 jegyautomata helyett 2022-től csak 320 üzemeltetésére keres céget a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) - írja a hvg.hu a nyílt uniós közbeszerzési kiírás alapján. Ez jelentős, 14 százalékos leépítést jelent.

A lap emlékeztet rá, hogy a fővárosi közlekedésszervező nem csak a gépek körében hajt végre leépítést, nemrég ugyanis bezártak két ügyfélközpontot is, a rákosmenteit és az Örs vezér téri gombánál található pénztárat.

Az indok minden esetben ugyanaz: hatékonyságnövelés. A cég a lap kérdéseire azt közölte, hogy

"a pandémia hatására nőtt az elektronikus értékesítési csatorna (vagyis a mobilbérletek) részaránya",

ezért döntöttek a jegyértékesítési pontok leépítése mellett. 

A jegyautomata-hálózatot jelenleg a T-Systems Magyarország, a Magyar Telekom leánya üzemelteti, az a cég, amelyik annak idején, a 2010-es évek közepén telepítette a rendszert és a gépeket. Az akkori szerződés már lejárt, de hosszabbítások és egy meghívásos tárgyalásos eljárás után még mindig a T-Systems látja el a feladatot, bár a BKK már 2020 elején is próbált új tendert kiírni, ám akkor egy másik érdeklődő azt nehezményezte, hogy korábbi referenciamunkaként közösségi közlekedési jegy- és bérletkiadó automaták üzemeltetése volt a pályázás feltétele.

A 2021-es kiírásban enyhítettek a referenciafeltételeken, megteszi már bármilyen jegy- és bérletautomata-rendszer, de legalább száz egységből álló hálózattal szerzett tapasztalat az elvárás, amely szintén leszűkíti a potenciális pályázók körét.

A BKK egyelőre csak egy évre (opcióval még egyre) keres üzemeltetőt, 2023-tól ugyanis hosszú távú szerződést kíván kötni, amelynek már része lenne az üzemeltetésen túl a rendszer vezérlőszoftverének és az automaták terminálszoftverének cseréje, illetve esetleg a gépek hardveres fejlesztése is. A lap úgy tudja, a T-Systems mindenképp szeretne nyeregben maradni, és már be is mutatott a BKK-nak egy saját fejlesztésű szoftvercsomagot, ám az még nem működik megbízhatóan, egyes funkciói pedig egyáltalán nem. 

A hvg.hu hozzáteszi, a BKK azért is szeretne új szoftvert, mert bár az automaták még jó állapotban vannak, az azokon futó szoftvert működtető német Scheidt & Bachmann céggel nem felhőtlen a viszonya, és drágák is a szoftvermódosítások. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk