A magyarok 15 százaléka egy fillért sem költene karácsonyi ajándékra

  • narancs.hu
  • 2021. november 21.

Lokál

28 százalékuk pedig 10-30 ezer forintot szánna ajándékvásárlására az idén.

A magyarok 28 százaléka 10-30 ezer forintot szán ajándékvásárlására az idén, 21-21 százalékuk pedig 10 ezer forintnál kevesebbet, illetve 30-50 ezer forintot - derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból.

A reprezentatív felmérés ezer fő megkérdezésével zajlott, és az eredmények alapján elmondható, hogy

  • a magyarok ötöde legfeljebb 10 ezer forintot költ az ajándékokra,
  • ennél kicsivel többen viszont akár 50 ezer forintnál is többet,
  • a megkérdezettek 15 százaléka 50 ezer feletti büdzsével készül a karácsonyra,
  • ugyanennyien vannak, akik viszont - állításuk szerint - egy fillért sem költenének. 

Több eltérés figyelhető meg a nők és a férfiak között: több férfi vásárolna 10-30 ezer forintért, a 30-50 ezres kategóriában a nők vannak fölényben. Csakúgy, mint karácsonyi ajándékokra nem költők esetében.

Életkor alapján is a 10 ezer és 30 ezer közötti kategória volt a legnépszerűbb, a 18-39 évesek és a 40-59 évesek táborában is ez a kategória volt a legjellemzőbb.

Iskolai végzettség alapján elmondható, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkezők kiugróan magas aránya (30 százalék) költene több mint 50 ezer forintot ajándékra, ezzel szemben az alap- és középfokú végzettségűek közül csak 10, illetve 16 százalék választotta ezt a lehetőséget.

A Budapesten élők kétharmada 10-50 ezer forintból rendezi le a karácsonyi szezont, ehhez képest a községekben élők 21 százaléka egyáltalán nem akar ajándékot venni, 26 százalékuk legfeljebb 10 ezer forintot költene rá, 22 százalékuk maximum 30 ezer forintot szánna az ajándékokra, 23 százalékuk pedig akár 50 ezret is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk