A tavalyi csíksomlyói tűzvész túlélőinek egy része ma is egy sportcsarnokban lakik

  • narancs.hu
  • 2022. január 7.

Lokál

A romák lakta nyomornegyedben 252 ember maradt fedél nélkül.

Egy évvel a csíksomlyói nyomornegyedben pusztító tűzvész után még mindig a csíkszeredai Erőss Zsolt sportcsarnokban kialakított szükségszálláson lakik a hajlék nélkül maradtak egy része – írta meg a Maszol.ro hírportál az MTI beszámolója szerint.

A 2021. január 7-én este kiütött tűzvészben a romák által lakott nyomornegyed mintegy fele semmisült meg. A tűzvész nem követelt emberéletet, és senki sem sérült meg. A hajléktalanná vált lakosok egy része rokonokhoz menekült, 252 embert – köztük 141 gyereket – a helyi hatóságok az Erőss Zsolt nevét viselő sportcsarnokban szállásoltak el ideiglenesen.

 

Amint a Maszol.ro írja a tűzvész utáni kezdeti segítő szándék hamar átadta a helyét a kétkedésnek, a türelmetlenségnek. A tűzkárosultak közül mintegy százan még egy év elteltével is az Erőss Zsolt Arénában élik mindennapjaikat. A portál helyszíni riportjában megállapította: a leégett viskók helyén új építmények emelkednek. A nyomornegyed lakói tűzifát, lomokat tárolnak bennük. A polgármesteri hivatal szociális osztályának a képviselői hetente többször összeírják a nyomornegyedben lakók szükségleteit, és próbálnak segíteni, a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei pedig havonta egyszer nagytakarítást szerveznek a nyomornegyedben. Nagyobb léptékű változás azonban nem történt a telep lakóinak életében.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk