Ezért kell az italos kartondobozokat a műanyaggal és a fémmel együtt gyűjteni

Lokál

Január 1-től Budapesten. Egyszerű gyűjtési rend kialakítása a cél a szelektív hulladékgyűjtésben.

Mint arról lapunk is beszámolt, január 1-től Budapesten a papírból készült italoskarton (tejes, gyümölcsleves és egyéb) dobozokat (pl. TETRAPAK) már nem a kék fedelű papírhulladék közé kell dobni, hanem a sárga szelektív kukákba, a műanyag és fém hulladékok mellett kell gyűjteni.

A szelektív hulladékgyűjtés során begyűjtött újrahasznosítható anyagféleségeket a bevezetés kezdetétől a Fővárosi Közterület-fenntartótól (FKF) szerződött partnerek vették át. Az ő szakmai javaslatuk alapján alakította ki az FKF az aktuális gyűjtési rendet. Az eltelt közel 20 év alatt a jogszabályi háttér, valamint a szakmai elvárások is módosultak. Ezeknek eleget téve, továbbá a körforgásos gazdaságra történő áttérés újabb lépéseként módosította az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió 2022. január 1-től a begyűjtési rendet – így indokolta a cég a változás okát.

 
Változik a szelektív hulladékok begyűjtési rendje.
Fotó: FKF

Kérdésünkre az FKF elmondta, hogy "az átállás célja egy a lakosság számára egyértelmű és egyszerű gyűjtési rend megteremtése, mely magában hordozza a rendszer optimalizálás lehetőségét is. Az új rendszerben így egy utóválogatásra nem szoruló anyagáram jön létre, a papír anyagáramot nem terheli egyéb utóválogatási kényszer". Emellett a Hulladékgazdálkodási Divízió elmondása szerint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) által bevezetett "limitáras keretrendszerhez való igazodás elősegítését" is szem előtt tartották.

Az italoskarton doboz egy társított csomagolóeszköz, amely mintegy 70 százalék nagyon jó minőségű papír rostot, valamint kb. 25 százalék polietilént és kb. 5 százalék alumíniumot tartalmaz.

Ez nagyon tartós és könnyű úgynevezett egyutas csomagolóanyag, amit viszont nehéz utólag szétválasztani. Bár a hullámkarton gyártásnál korábban nem jelentett problémát a többi komponens. Az utóbbi időben az EU körforgásos hulladékgazdálkodási politikájának köszönhetően fejlődtek a hulladékhasznosítási technológiák és már van lehetőség utólag szétválasztani a finom rostanyagot, aminek nagyobb az értéke.

Az új begyűjtési renddel az FKF azt reméli, hogy a korábban mind a kék, mind a sárga fedelű tartályokban jelen lévő TETRAPAK –melyekről az emberek nem mindig tudták eldönteni, hová való –, ezután egy helyre kerül majd, kizárólag a sárga fedelű kukákba. Így "nagy tisztaságú dedikált papír frakció jön létre, amelynek feldolgozása hatékonyabban biztosítható" – tette hozzá lapunk érdeklődésére az FKF munkatársa. 

Azzal, hogy a TETRAPAK kikerül a papír frakcióból, egy kb. 96 százalékos tisztaságú anyagáram jön létre, mely a további hasznosítás szempontjából rendkívül előnyös.

A kék fedelű tartályokban ezentúl kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető. 2022-től a szelektív gyűjtési rendszerben tisztán papír ( újság, hullámpapír, csomagolópapír, összelapított kartondoboz stb.), valamint a kevert csomagolási hulladékok elkülönített gyűjtésére lesz lehetőség. A sárga fedelű tartályokba ezután is a kevert csomagolási hulladékot (pl. műanyag és fém csomagolási hulladék, összelapított italos kartondoboz, PET-palack és fém italosdoboz, műanyagzacskó stb.) lehet csak elhelyezni. A sárga fedelű tartályokban gyűjtött kevert csomagolási hulladékot továbbra is válogatják

A társaság arra emlékeztet, azt kéri, hogy a kartondobozok, flakonok, italos kartondobozok, PET-palackok és fém italosdobozok esetében különösen fontos, hogy azokat összenyomva, lapítva helyezze mindenki a gyűjtőtartályokba, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Címszereplők

  • Kiss Annamária

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Feladatmegoldás

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

Ki a mi barátunk?

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Mindent jól csináltunk

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

Arcah végnapjai

Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

Herszoni történet

A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

Nicsak, ki hallgat?

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"

  • Dusza Erika

A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

Új szelek

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

„Uram, nem csak fólia lesz itt”

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.