Ezért kell az italos kartondobozokat a műanyaggal és a fémmel együtt gyűjteni

Lokál

Január 1-től Budapesten. Egyszerű gyűjtési rend kialakítása a cél a szelektív hulladékgyűjtésben.

Mint arról lapunk is beszámolt, január 1-től Budapesten a papírból készült italoskarton (tejes, gyümölcsleves és egyéb) dobozokat (pl. TETRAPAK) már nem a kék fedelű papírhulladék közé kell dobni, hanem a sárga szelektív kukákba, a műanyag és fém hulladékok mellett kell gyűjteni.

A szelektív hulladékgyűjtés során begyűjtött újrahasznosítható anyagféleségeket a bevezetés kezdetétől a Fővárosi Közterület-fenntartótól (FKF) szerződött partnerek vették át. Az ő szakmai javaslatuk alapján alakította ki az FKF az aktuális gyűjtési rendet. Az eltelt közel 20 év alatt a jogszabályi háttér, valamint a szakmai elvárások is módosultak. Ezeknek eleget téve, továbbá a körforgásos gazdaságra történő áttérés újabb lépéseként módosította az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió 2022. január 1-től a begyűjtési rendet – így indokolta a cég a változás okát.

 
Változik a szelektív hulladékok begyűjtési rendje.
Forrás: FKF

Kérdésünkre az FKF elmondta, hogy "az átállás célja egy a lakosság számára egyértelmű és egyszerű gyűjtési rend megteremtése, mely magában hordozza a rendszer optimalizálás lehetőségét is. Az új rendszerben így egy utóválogatásra nem szoruló anyagáram jön létre, a papír anyagáramot nem terheli egyéb utóválogatási kényszer". Emellett a Hulladékgazdálkodási Divízió elmondása szerint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) által bevezetett "limitáras keretrendszerhez való igazodás elősegítését" is szem előtt tartották.

Az italoskarton doboz egy társított csomagolóeszköz, amely mintegy 70 százalék nagyon jó minőségű papír rostot, valamint kb. 25 százalék polietilént és kb. 5 százalék alumíniumot tartalmaz.

Ez nagyon tartós és könnyű úgynevezett egyutas csomagolóanyag, amit viszont nehéz utólag szétválasztani. Bár a hullámkarton gyártásnál korábban nem jelentett problémát a többi komponens. Az utóbbi időben az EU körforgásos hulladékgazdálkodási politikájának köszönhetően fejlődtek a hulladékhasznosítási technológiák és már van lehetőség utólag szétválasztani a finom rostanyagot, aminek nagyobb az értéke.

Az új begyűjtési renddel az FKF azt reméli, hogy a korábban mind a kék, mind a sárga fedelű tartályokban jelen lévő TETRAPAK –melyekről az emberek nem mindig tudták eldönteni, hová való –, ezután egy helyre kerül majd, kizárólag a sárga fedelű kukákba. Így "nagy tisztaságú dedikált papír frakció jön létre, amelynek feldolgozása hatékonyabban biztosítható" – tette hozzá lapunk érdeklődésére az FKF munkatársa. 

Azzal, hogy a TETRAPAK kikerül a papír frakcióból, egy kb. 96 százalékos tisztaságú anyagáram jön létre, mely a további hasznosítás szempontjából rendkívül előnyös.

A kék fedelű tartályokban ezentúl kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető. 2022-től a szelektív gyűjtési rendszerben tisztán papír ( újság, hullámpapír, csomagolópapír, összelapított kartondoboz stb.), valamint a kevert csomagolási hulladékok elkülönített gyűjtésére lesz lehetőség. A sárga fedelű tartályokba ezután is a kevert csomagolási hulladékot (pl. műanyag és fém csomagolási hulladék, összelapított italos kartondoboz, PET-palack és fém italosdoboz, műanyagzacskó stb.) lehet csak elhelyezni. A sárga fedelű tartályokban gyűjtött kevert csomagolási hulladékot továbbra is válogatják

A társaság arra emlékeztet, azt kéri, hogy a kartondobozok, flakonok, italos kartondobozok, PET-palackok és fém italosdobozok esetében különösen fontos, hogy azokat összenyomva, lapítva helyezze mindenki a gyűjtőtartályokba, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk