A TV2-nek és a köztévének gyárt műsorokat a városligeti hőlégballon leendő üzemeltetője

  • narancs.hu
  • 2021. február 9.

Lokál

A Városliget Zrt. azt ígéri, fákat nem kell majd kivágni az attrakció miatt. 

A közmédiának és a TV2-nek műsorokat gyártó vállalkozó üzemeltetheti majd a Városligetbe tervezett hőlégballont - közölte a Városliget Zrt. az Azonnalival

A Városliget.info oldal még pénteken írt arról, hogy elkezdődött a Városliget átalakításának harmadik üteme, amelynek keretében egy gázballon-kilátót is telepítenek az eddig érintetlen Mimóza-domb mellé, a Hermina út és a Kós Károly sétány sarkánál. 

A hőlégballonnal csak fel-le lehet majd emelkedni 150 méter magasra egyszerre mintegy 30 embernek, elvileg ezzel megidézve az 1896-os millenniumi kiállításon is működő hasonló ballonkilátót, és Szinyei Merse Pál hőlégballonos festményét is. 

A pályázati felhívást 2020 áprilisában írták ki, eszerint a Városliget Zrt. 5 évvel meghosszabbítható 10 évre adja használatba a pályázat nyertesének díj ellenében a kijelölt területet a ballonozásra. A használó nettó 600 ezer és 1,2 millió forint közterület-felhasználási díjat fizet havonta a területért, ő telepíti a ballont, és építi ki a szükséges infrastruktúrát is. A Városliget Zrt. az árbevételből is részesül majd. 

 

Az Azonnali.hu megkereste a Városliget Zrt.-t a ballonnal kapcsolatban, és azt a választ kapták, hogy a városligeti léghajózás „már több mint 120 évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendő” szolgáltatásának visszaállításáról szól, a gőzballon 2014 óta szerepel a Liget Budapest tervei között, a helyszín pedig azért a Mimóza-domb, mert azt a Liget eredeti tervezője, Heinrich Christian Nebbien is kilátónak szánta. 

Azt is közölték, hogy

„a le- és felszállóhely kialakítása kapcsán fákat nem kell kivágni, a terület tájépítészeti előkészítése a Ligetben bevett eredményes kertészeti módszerekkel elvégezhető.”

A pályázat nyertese pedig a BallonKilátó Zrt., amelyet a lap szerint 2020 áprilisában jegyeztek be – vagyis közvetlenül a pályázat kiírása előtt –, egyik vezető tisztségviselője pedig Závodszky Zoltán János, aki 2011-ben pár hónapig az MTVA vezérigazgató-helyettese volt, cége, a Show & Game pedig a közmédia, illetve a TV2 számára gyárt műsorokat. 

Bár a Ligetbe tervezett Városligeti Színház és a Magyar Innováció Háza sorsa a 2019-es önkormányzati választás óta kérdéses, Karácsony Gergely főpolgármester ugyanis le kívánta állítani az építésüket, a Városliget Zrt. mostani válaszában kijelentette azt is, hogy ezek újjáépülnek.  

Figyelmébe ajánljuk