A TV2-nek és a köztévének gyárt műsorokat a városligeti hőlégballon leendő üzemeltetője

  • narancs.hu
  • 2021. február 9.

Lokál

A Városliget Zrt. azt ígéri, fákat nem kell majd kivágni az attrakció miatt. 

A közmédiának és a TV2-nek műsorokat gyártó vállalkozó üzemeltetheti majd a Városligetbe tervezett hőlégballont - közölte a Városliget Zrt. az Azonnalival

A Városliget.info oldal még pénteken írt arról, hogy elkezdődött a Városliget átalakításának harmadik üteme, amelynek keretében egy gázballon-kilátót is telepítenek az eddig érintetlen Mimóza-domb mellé, a Hermina út és a Kós Károly sétány sarkánál. 

A hőlégballonnal csak fel-le lehet majd emelkedni 150 méter magasra egyszerre mintegy 30 embernek, elvileg ezzel megidézve az 1896-os millenniumi kiállításon is működő hasonló ballonkilátót, és Szinyei Merse Pál hőlégballonos festményét is. 

A pályázati felhívást 2020 áprilisában írták ki, eszerint a Városliget Zrt. 5 évvel meghosszabbítható 10 évre adja használatba a pályázat nyertesének díj ellenében a kijelölt területet a ballonozásra. A használó nettó 600 ezer és 1,2 millió forint közterület-felhasználási díjat fizet havonta a területért, ő telepíti a ballont, és építi ki a szükséges infrastruktúrát is. A Városliget Zrt. az árbevételből is részesül majd. 

 

Az Azonnali.hu megkereste a Városliget Zrt.-t a ballonnal kapcsolatban, és azt a választ kapták, hogy a városligeti léghajózás „már több mint 120 évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendő” szolgáltatásának visszaállításáról szól, a gőzballon 2014 óta szerepel a Liget Budapest tervei között, a helyszín pedig azért a Mimóza-domb, mert azt a Liget eredeti tervezője, Heinrich Christian Nebbien is kilátónak szánta. 

Azt is közölték, hogy

„a le- és felszállóhely kialakítása kapcsán fákat nem kell kivágni, a terület tájépítészeti előkészítése a Ligetben bevett eredményes kertészeti módszerekkel elvégezhető.”

A pályázat nyertese pedig a BallonKilátó Zrt., amelyet a lap szerint 2020 áprilisában jegyeztek be – vagyis közvetlenül a pályázat kiírása előtt –, egyik vezető tisztségviselője pedig Závodszky Zoltán János, aki 2011-ben pár hónapig az MTVA vezérigazgató-helyettese volt, cége, a Show & Game pedig a közmédia, illetve a TV2 számára gyárt műsorokat. 

Bár a Ligetbe tervezett Városligeti Színház és a Magyar Innováció Háza sorsa a 2019-es önkormányzati választás óta kérdéses, Karácsony Gergely főpolgármester ugyanis le kívánta állítani az építésüket, a Városliget Zrt. mostani válaszában kijelentette azt is, hogy ezek újjáépülnek.  

Figyelmébe ajánljuk

Történetből történetbe

A könyv első fejezetének novellái időtlen térbe helyezik a névtelen Fiú történetét, mely így – az elsőszülött vagy a tékozló fiú toposzától a krisztusi jelentésekig – elvont, mitológiai, bibliai és tropikus, vagy akár popkulturális tartalmak közvetítője lehet.

Bizonytalan szavazók

Aki a cím alapján egy koronavírusról szóló előadásra számít, meg fog lepődni. Pintér Béla új politikai pamfletnek is beillő előadása arra kíváncsi, hogy miért lesz vagy marad valaki fideszes.

 

A pestlőrinci lepel

„Még harcolunk, de testünk oly sovány. Testvér, segítsd a lebukottakat” – írta szegény József Attila abban a versében, amelyikért a legtöbb komcsizást kapta a mai hatalom mindenkori eszmetársaitól.

Helyes gondolatok

A kormányoldalon nem enyhül a Svédország NATO-csatlakozását kísérő elmebaj. Politikailag értelmezhetetlen megfontolásból a szuverenitására máskor oly kényes Orbán-kormány változatlanul úgy táncol az ügyben, ahogyan Erdoğan török elnök fütyül, de ő legalább tud mire hivatkozni: a Svédországba kivándorolt vagy menekült kurdok tízezreire Ankara potenciális veszélyforrásként tekint, és sehogyan sem bírja megemészteni, hogy a svédek ezt a kérdést a saját demokratikus meggyőződésük szerint kezelik.

„Ha szabad lennék”

A klasszikus értelemben vett rendezést a háta mögött hagyva valami teljesen újba kezdett: 2015-ben elvégezte a család- és rendszerállítás-tanfolyamot, és jelenleg a Sztoriműhely vezetője. Trauma feldolgozásáról, berögzült színházi struktúrákról és a változás lehetőségeiről beszélgettünk vele.