Az albérletpiacot is utolérte a koronavírus

  • narancs.hu
  • 2020. április 3.

Lokál

Lassan a bérbeadók kénytelenek versenyezni az albérlőkért.

Év elején még tetőztek a budapesti albérletpiac árai, márciusra azonban jelentős csökkenés tapasztalható - írja  Rentingo.com nyomán az Index. Immár a számokból is egyértelműen látszik a koronavírus miatti visszaesés. A fővárosi albérleti díjak átlaga az év eleji 169 ezer Ft-ról 161 ezer Ft-ra csökkent, de az albérletek egyéb feltételeiben is tapasztalható a változás: januárban még a bérbeadók 10%-a kért 1 hónapos kauciót, 7%-a 2 hónaposat, 3%-a pedig 3 hónaposat. Márciusra ez az arány 33% - 65%- 3%-ra vátozott.

A koronavírus első körben és leglátványosabban a turisztikai faktorban ütött be - márciusra mindez az albérletpiacon is megmutatkozott. A gyakorlatialg lenullázódtak a turisztikai célra kiadott lakások (Airbnb, Booking.com), így a tulajdonosok ezek az ingatlanok megjelentek a hosszú távú bérleti piacon - egyre több jól felszerelt, kiváló lokációjú albérlet került a piacra.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?