Hatalmas veszteségek a BKK-nál a koronavírus miatt

  • narancs.hu
  • 2020. április 3.

Lokál

Tízmilliárdos kieséssel számolnak.

A jegykiadó automaták biztos nem a közeljövőben fognak megújulni, a BKK ugyanis visszavonta az erről szóló közbeszerzést, mégpedig a koronavírus miatt – a járványhelyzet ellenére eddig nem voltak jellemzőek a leállított közbeszerzések, a HVG cikke szerint azonban várhatóan egyre több ilyenről érkezik majd hír.

A koronavírus és annak vonzatai (veszélyhelyzet, kijárási tilalom) miatt ugyanis közel 80%-kal csökkent a BKK menetdíjakból származó bevétele - ez magában akár 10 milliárdos veszteséget eredményezhet, és akkor még nem beszéltünk a kormány intézkedéseiről. Orbán Viktor már egy hónapja jelezte, hogy radikálisan át kell alakítani az idei és a jövő évi költségvetést, ennek pedig nagy eséllyel a BKK lesz az egyik vesztese. A kormány az elmúlt években szisztematikusan kivonult a tömegközlekedés finanszírozásából, a körülbelül évi 200 milliárdos költségbe nagyjából 27 milliárddal száll be. Ennek egy részét a fővárosi önkormányzatnak adja, a másik felét pedig közvetlenül a BKK-nak szociálpolitikai menetdíj-támogatás formájában - vagyis ezzel kompenzája a kedvezményes menetdíjakat. Pedig nagyobb szükség lenne a támogatásra mint valaha: tavaly menetjegyekből és bérletekből 67,3 milliárd forint folyt be, a fővárosnak tehát közel 100 milliárdot kellett ehhez hozzátenni - idén menetdíjakból még kevesebb pénz jön majd be, a költségek viszont nem csökkennek.

A járványra való tekintettel ugyan a BKK az elmúlt hetekben járatritkítást vezetett be, ám ez nem jelent valódi spórolást - a kormány viszont várhatóan pont erre hivatkozhat a támogatás megnyesésekor.

Ne legyen fogoly a saját otthonában! Élvezzen ki minden percet!

És egy barátja minden csütörtökön meg is látogatja. Odakünn a helyzet olyan, amilyen – de még ez sem lehet elégséges ok arra, hogy ne éljünk teljességre törekvő életet, melyhez az ismeretszerzés és a színvonalas szórakozás is hozzátartozik. A Magyar Narancs heti nyomtatott kiadása az idevágó lehetőségeket a legteljesebb természetességgel biztosítja.

Figyelmébe ajánljuk