„Az ilyen part igen ritka. Elpusztítja: Tarlós Pista.”

  • narancs.hu
  • 2017. április 7.

Lokál

Csatát vesztettünk, de a háború most jön, mondják a partvédő civilek.

Szerdán szavazta meg a Fővárosi Közgyűlés, hogy a római-parti és a Nánási–Királyok útjai nyomvonalak közül az előbbit támogatja. Ezzel alighanem megpecsételődött a főváros utolsó természetes partszakaszának és így a parti fák sorsa, igaz, nem először. A javaslat úgy ment át simán, hogy a helyszínen több civil és zöld szervezet demonstrált a parti gát ellen.

A hivatalos szakértői vélemény szerint (amit persze más szakértők nem tartanak megalapozottnak) a part menti változat 7 milliárd forinttal kerülne kevesebbe, mint a Nánási úti gát.

A természetes partszakasz megőrzéséért küzdő civilek egyik hangadó csoportja, a Maradjanak a FÁK a Rómain Facebook-oldal így reagált a döntésre:

„A düh és a szomorúság a mostani fővárosi döntés miatt teljesen érthető. Ezt az energiát kell most magatokban cselekvéssé átfordítani. Jelenleg a nyomvonalról döntöttek, ahová a részletes terveket kidolgozhatják. Ilyen döntés volt már, Dunát is lehet velük rekeszteni, mégis sorra véreztek el az engedélyezésen a tervek. A tervezők most vízjogi engedélyt kísérelnek meg szerezni. Azért nem lesz nekik egyszerű, mert ez a nyomvonal több ponton ellentmond a területre érvényes városrendezési szabályoknak. Ha jogszerűen akarnak eljárni, ezeket a kerületnek elébb módosítania kell. A módosítást csak a kerületi közgyűlés hagyhatja jóvá. Kérdés, hogy a közgyűlés tagjai akarnak-e tagok lenni a választások után is? Ti vagytok azok, akik nyomás alá tudjátok helyezni a képviselőiteket. Aztán a tervnek környezetvédelmi engedélyt is kell szereznie. Ott meg lakossági fórumot kell tartani. És még mindig ott van a polgári engedetlenség. Választási évben elég neccesek tudnak ám lenni azok a híradások, ahol kopaszokat vezényelnek ki békés civilek ellen. Mozgalmas év elé nézünk, megszervezzük magunkat. De a Rómait nem adjuk. Közösen fogjuk megvédeni!”

Ők tették ki pénteken az alábbi kreatív falvédőt is.

A Természetesen szeretjük a Rómait – Civilek aktívan, önkéntesen nevű Facebook-oldal szintén azon az állásponton van, hogy az igazi harc most jön.

„Csak csatát vesztettünk, nem háborút! Reméljük Tarlós házi emberei is be fogják látni, ahogy a korábbi két tervező cég, hogy a part nem alkalmas egy ekkora védmű megépítésére. Ha pedig nem, akkor továbbra is nagy civil ellenállásba fognak ütközni, ha kell, testünkkel fogjuk védeni a partot. Hajrá Római!”

Maga Tarlós egyébként már kissé belefáradt az egész gátmizériába, ezt a Greenpeace küldöttségének mondta még a közgyűlés előtt. Vagyis állítása szerint neki személyesen nem annyira fontos, hogy mindenképp a parti gát épüljön meg.

Neked ajánljuk