Elszabadultak az árak – Már 122 ezer forint egy átlagos albérlet Budapesten

  • narancs.hu
  • 2018. április 22.

Lokál

Mindenki lakni akar.

Idén az első negyedévben a fővárosi a lakások átlagos havi bérleti díja valamivel több mint 122 ezer forint, a négyzetméterre vetített átlagos havi bérleti díj 2824 forint volt – írja az MTI a Rentingo.com lakás- és lakótárskereső online portál legfrissebb elemzésére hivatkozva.

A közlemény szerint a nagyobb vagy kedvezőtlen beosztású lakásoknál előfordul, hogy a négyzetméterre vetített bérleti díj a 2000 forintot sem éri el, míg a kis méretű, 40 négyzetméter alatti, galériázott garzonoknál az átlagos bérleti díj négyzetméterenként többnyire 4000-4500 forint körül mozog. Ráadásul a rezsi és a közös költségek átlagosan további közel 700 forint/nm kiadást jelentenek havonta.

A bérleti díjat erősen befolyásolja, hogy az adott lakás melyik kerületben található, milyen az ingatlan állapota, felszereltsége, illetve, hogy a lakásban található szobák külön bejáratúak-e, vagy egymásból nyílnak.

A rendelkezésre álló adatok szerint idén a január-márciusi időszakban a budapesti bérlakáspiacon a legnagyobb kereslet a pesti oldalon az V., a VII., a VIII., a XIII, és a XIV. kerületben, Budán pedig a II. és a XI. kerületben volt, az itt található 34-60 négyzetméteres, egy, másfél vagy két külön bejáratú szobával rendelkező, téglaépítésű, bútorozott lakások iránt.

Az I., az V., a VI. és a VII. kerületekben továbbra is az Airbnb-szolgáltatás a leggyakoribb, ezért itt jelentősen emelkedtek a lakásbérleti díjak, így a hosszú távú bérlés ezekben a kerületekben sokak számára megfizethetetlen.

Ugyanakkor lakásbérlésre továbbra is a belvárosban van a legnagyobb igény, hiszen a bérlők többsége a felsőoktatási intézményekhez és a belvárosi munkahelyekhez közel szeretne lakni, így a bérlők ma már kénytelenek a szűkebb belváros közelében lévő kerületekben lakást keresni.

Mivel a kormánynak nincs, lényegében sosem volt (valódi) programja vagy válasza a lakhatási válságra, egyelőre csak az a biztos, hogy albérletárak sem a közeljövőben csökkennek.

Neked ajánljuk