December 27-én tetőzhet Budapestnél a Duna

  • narancs.hu
  • 2023. december 25.

Lokál

Az alsó rakpartokon hagyott autókat hétfőn elszállítják.

Nagybajcsnál ezekben az órákban tetőzik a Duna, míg Budapesten várhatóan december 27-én, a nappali órákban várható a folyó tetőzése – írja hétfői közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Az előrejelzések szerint a Duna vízállása pár centivel meghaladja majd azt a szintet, amikor már lezárják az alsó rakpartot a fővárosban. Legutóbb 2013-ban volt olyan magas a folyó vízállása, hogy elérte az alsó rakpartot.

December 23-én elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Budapesten, az alsó rakpartokon hagyott autókat hétfőn elszállítják.

A hétfő reggeli előrejelzés szerint Nagybajcsnál még néhány centiméteres vízszintemelkedésre lehet számítani, de a tetőzés nem éri el III. árvédelmi fokozatot. Komárom és Esztergom térségében az I. fokú árvízvédelmi készültségi szinteket (500 cm) meghaladó tetőzésekre számítanak a vízügyi szakemberek. Komáromnál az 570-590 cm, Esztergomnál pedig az 550-570 cm tartományban várható a tetőzés keddtől. Budapesten a tetőzés december 27-én napközben várható, 660 cm körüli vízállással I. fokú árvízvédelmi készültség mellett. Az alsó rakpartot 645 cm-es vízállásnál kell lezárni. A bajai tetőzés 29-én reggel várható 799 cm-es II. fok körüli vagy az alatti vízállással.

Árhullám van levonulóban a Lajtán is, ami Mosonmagyaróvárnál kevéssel I. fok felett tetőzik december 26-án reggel, 178 cm-es vízállással. A Rábán Körmendnél vasárnap a késő esti órákban tetőzött 365 cm-rel, Sárvár pedig előreláthatólag december 26-án nap közben tetőzik fokozat alatti vízállással. Győrben hétfő hajnaltól már I. fok feletti vízállásokat észleltek a Rábán, itt további néhány centiméteres vízszintemelkedés valószínű, a tetőzés kedden a hajnali órákban várható. Az Ipolyon újabb árhullám indult meg, a tetőzés Nógrádszakálnál kevéssel I. fok alatt december 26-án délután, Ipolytölgyesnél december 27-én a délelőtti órákban II. fok környékén valószínű.

A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát. A továbbiakban a lassú apadást a lehulló csapadék függvényében kisebb vízszintemelkedések törik meg. Mellékfolyóin szintén árhullám vonult le, de az érkező csapadék és enyhébb idő miatt az elkövetkező napokban újabb vízszintemelkedésre lehet számítani. Fokozatot meghaladó tetőzésre csak a Sajón, és a Zagyva-Tarna vízrendszerén számíthatunk.

A Dunán levonuló árhullámot az elmúlt napokban látott változékony idő okozza, a Kárpát-medencében sokfelé 10-30 mm közötti, vegyes halmazállapotú csapadék esett. A hétvégén több hullámban hullott további 15-60 mm, néhány osztrák vízgyűjtőn 60-80 mm közötti, vegyes halmazállapotú csapadék, miközben jelentős enyhülés kezdődött. A hét elején már szárazabb, kora tavasziasan enyhe az időjárás, 15 °C körüli maximumok is lehetnek.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.