Döntött a kormány a budai fonódó villamos vonalának meghosszabbításáról

  • narancs.hu
  • 2020. július 31.

Lokál

A Kopaszi-gátig fog közlekedni.

Meghosszabbítják a budai fonódó villamos vonalát - írja a hvg.hu a Magyar Közlönyben megjelentek döntés alapján.

A Közlönyből kiderül, hogy a fejlesztésének II. ütemének előkészítéseként valósul majd meg a Szent Gellért tér – Műegyetem rakpart – Pázmány Péter sétány – Dombóvári út útvonalon mintegy 2,8 km hosszon, középen vezetett, a közúti forgalomtól elválasztott új kétvágányú villamosvonal megtervezése állami fejlesztésként". A fejlesztésben a kormány, a főváros és a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa is egyetért.

Ezzel a Kopaszi-gátig ér majd a meghosszabbítás, ami "szép gesztus a budapestieknek - és a Kopaszi-gátnál építkező beruházóknak" - teszi hozzá az mfor, arra utalva, hogy épp ott épül "a NER-hez köthető legnagyobb modern lakótelep és irodanegyed", a BudaPart.

A fejlesztés részleteiről a kormányhatározat azt írja, hogy legalább 1200 méteren füves pályát kell tervezni és biztosítani kell a budai felső rakparti Duna-part akadálytalan, közvetlen vonalú gyalogos-kerékpáros végigjárhatóságát is. Emellett mindezt össze kell hangolni a Déli összekötő vasúti Duna-híd korszerűsítésére irányuló projekttel.

A tervek szerint mindennek

kormány elképzelése szerint a beruházás megtervezése Gulyás Gergely irányítása alatt kellene megvalósulnia, a pénzt (355 millió 777 ezer 800 forintot) pedig Varga Mihály pénzügyminiszternek kell előteremtenie  a projektre.

Miniszterelnöki utasításra ráadásul Gulyás Gergelynek és Palkovics Lászlónak meg kell vizsgálniuk, hogy a 2021–2027 közötti uniós költségvetésből is meg lehet-e valósítani a budai fonódó villamos meghosszabbítását.

Figyelmébe ajánljuk