Elindult a MÁV-Volán-csoport új utazástervezője, az EMMA

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. június 12.

Lokál

Tesztüzemben megkezdte működését szerdán a MÁV-Volán-csoport EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) elnevezésű utazástervezője.

érhetővé, hanem a járatok valós idejű adatai is, ezáltal pedig gyorsan és megbízhatóan megtervezhető az utazás, ha az utas vonattal, autóbusszal, vagy ezek kombinációjával szeretne eljutni az úticéljába - hangzott el a MÁV Zrt. szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Hegyi Zsolt, a MÁV-Start Zrt. szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettese elmondta: egy évtizede szakmai igény, másfél éve pedig egyértelmű politikai akarat is van arra, hogy a helyközi közlekedésben működő vállalatok által nyújtott szolgáltatások egy hálózattá álljanak össze és országosan is közös kötelékben nyújtsanak szolgáltatást.

Felidézte, hogy az ország- és vármegyebérletek tavalyi bevezetése jelentette az első lépést az egységes, integrált közösségi közlekedés útján, majd idén március 1-jétől egyszerűsítették, egységesítették és kiterjesztették a kedvezmény- és tarifarendszert.

Az integrált hálózat kialakítása érdekében tett újabb lépést jelenti az egységes menetrendi kereső, az EMMA megvalósulása - tette hozzá.

A menetrendi keresőbe 70 település közlekedési hálózata került be, ezzel alkalmassá vált arra, hogy Magyarország két tetszőleges pontja között megmutassa az eljutási lehetőségeket.

A MÁV Zrt. írásos tájékoztatója szerint a közeljövőben megújuló MÁV-app és az ELVIRA platform után az EMMA a MÁV-Volán-csoport digitális portfóliójának legújabb tagja. A MÁV-Start, a GYSEV, a MÁV-HÉV és a Volánbusz helyközi járatai mellett az egyes helyi járatok menetrendi és valós idejű, forgalmi adatait egyaránt megjelenítő szolgáltatás az emma.mav.hu weboldalon érhető el.

Az EMMA célja, hogy teljes útvonaltervet javasoljon a felhasználóknak belföldön két tetszőleges pont között vonattal, HÉV-vel, helyközi autóbusszal vagy a Szeged-Hódmezővásárhely közötti vasútvillamossal, valamint több mint 70 település helyi járataival (például BKK, DKV, MVK, SZKT, Volánbusz helyi járatok) egyaránt.

Felhívják a figyelmet arra, hogy az EMMA nem váltja ki a megszokott jegyértékesítési felületet, a megfelelő útvonal megtervezése és kiválasztása után egy gombnyomással az ELVIRA-ra (jegy.mav.hu oldalra) jutva vásárolható meg a vonatjegy.

Az éles tesztüzemből adódó tapasztalatok alapján a társaság dolgozik az EMMA funkcióinak továbbfejlesztésén, újabb települések integrálásán is. A széleskörű véleménygyűjtés érdekében az észrevételeket már most is fogadják az eszrevetel [at] mav-start [dot] hu e-mail címen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk