Emberre támadt egy medve az erdélyi Szovátán

  • narancs.hu
  • 2023. április 11.

Lokál

Az eset kedd délelőtt történt egy népszerű üdülőhely területén.

A távirati irodának a Maros megyei vészhelyzeti felügyelőség Agerpres román hírügynökség által idézett közleménye szerint a Maros megyei üdülővárosban 11 óra körül riasztották a rohammentőket medvetámadás miatt. A nagyvad egy, a város területén lévő juhakolnál támadt rá egy 36 éves férfira, annak bal karját harapta meg több helyen. A férfi állapota stabil, a marosvásárhelyi sürgősségi kórházba szállították - közölte felügyelőség. A román hírügynökség az írta, hogy a Maros megyei rendőrség bűnügyi eljárást indított az ügyben testi sértés miatt, a rendőrök még vizsgálják a támadás körülményeit, ehhez a csendőrség segítségét is kérték.

Erdélyben és más romániai megyékben az elmúlt hetekben jelentősen nőtt a lakossági bejelentések száma, amelyek szerint lakott területen láttak medvét. Marosvásárhelyen a hatóságoknak kedden sikerült befogniuk két medvét a Somostetőn, az állatkert közelében február közepe óta rendszeresen észlelt három nagyvad közül - írta közösségi oldalán Soós Zoltán polgármester. A két befogott védett állatot áttelepítik, a harmadikat még keresik a hatóságok. Hargita megyében az elmúlt héten hét esetben riasztották a lakosságot medvék jelenléte miatt, kilenc településen láttak felbukkanni nagyvadat. Több vidéki településen, Balánbányán és Csíkszeredában, Csíksomlyó térségében láttak medvét lakott területen a helyiek.

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter a múlt héten ismertette a romániai medveállomány felmérésének eredményeit: az országban 7536 és 8093 között lehet a vadon élő barnamedvék száma, átlagosan 11 egyed jut százezer négyzetkilométerre. Egyes térségekben a medvepopuláció sűrűsége jóval nagyobb. A miniszter közölte, idén 426 védett állat kilövésére adnának engedélyt, ami háromszorosa a tavalyi kvótának.

A meggondolatlan erdélyi vadgazdálkodásról, a medvék elszaporodásáról és ezek következményeiről lapunk korábban terjedelmes cikkben számolt be:

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk