Étrend-kiegészítők melyek segíthetnek tartósan kordában tartani a testsúlyt

  • Fizetett tartalom
  • 2020. december 8.

Lokál

A fogyókúra legnehezebb része nem a felesleges kilóktól történő megszabadulás, hanem az áhított testsúly megtartása. A fogyókúrázó emberek nagy része megtapasztalja a jojó effektust, melynek a legfőbb kiváltó oka a drasztikus kalóriamegvonás, majd a szervezet hirtelen reagálása és visszatöltése.

Akik könnyen híznak, hajlamosak kíméletlen diétákba kezdeni, abban a tévhitben, hogy így gyorsabban érik el a kívánt eredményt. Azonban a túlzottan alacsony kalóriabevitel hatására a szervezet “éhező” üzemmódba kapcsol, lelassul a fogyás kezdeti üteme és elmarad a sikerélmény. Az egyre drasztikusabb diéta hatására a test raktározni kezd, mert hosszú távú éhezésre készül fel. Ha azonban időszakos fogyókúrák helyett életmódot váltasz, elkerülheted a jojó effektust, és meg fogod tudni tartani a kívánt testsúlyt. Ehhez elengedhetetlen a tudatos étkezés, a rendszeres mozgás, a pihentető alvás és a megfelelő étrendkiegészítők. Fontos szem előtt tartanod, hogy az ideális testsúly nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is lényeges, hiszen csak így tud megfelelően működni az emberi szervezet.

Egyél tudatosan az ideális testsúly megtartásáért

Az életmódváltás és a testsúly megtartásának alapja a tudatos étkezés. Bár a fogyás titka valóban az energiadeficit, nem mindegy, hogy miből viszed be a számodra szükséges kalóriát. Zárd ki étrendedből a fehér lisztet, a fehér cukrot és a feldolgozott élelmiszereket. Fogyassz tápláló, rostokban gazdag és szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és hüvelyeseket, valamint sovány fehérjeforrásokat. A farkaséhség leggyakoribb kiváltó oka az ingadozó vércukorszint. Ezt elkerülheted, ha lassan felszívódó szénhidrátokat, teljes kiőrlésű és rostokban gazdag táplálékokat fogyasztasz. Tartalmazzon minden étkezésed fehérjét, jó minőségű zsírokat és szénhidrátokat. Egyél naponta többször kisebb adagokat, így kevésbé leszel éhes a kalóriadeficit mellett.

Mi legyen a bűnözésekkel és a csaló étkezésekkel? A fogyókúra és az életmódváltás közötti lényeges különbség, hogy az utóbbi egy egész életre szól, tehát nem léteznek “bűnös” ételek, és nincsenek csalónapok. Mindent lehet, csak mértékkel! Ha nem csökkented le drasztikusan a kalóriabeviteledet, akkor nem is fogsz zsírban tocsogó vagy cukros ételek után sóvárógni, mert a szervezeted meg fog kapni mindent, amire szüksége van. Ha mégis édességre vagy nem éppen diétás ételekre vágynál, készítsd el ezeket megreformált receptek alapján.

Tartsd kordában a testsúlyodat étrendkiegészítőkkel!

A tudatos étkezést fontos megtámogatni a megfelelő étrendkiegészítőkkel is, mert nem tudunk mindent fedezni az étrendünkkel. A komplex multivitamin, C- és D-vitamin, az omega-3 és magnézium mellett van néhány alapvető étrendkiegészítő, amelyek segíthetik az ideális testsúly fenntartását.

A CLA (konjugált linolsav) energiává alakítja a test zsírtartalékait és növelheti a zsírvesztést. Az L-karnitin szintén támogatja a tárolt zsír hasznosítását, valamint késlelteti a fáradtságérzetet. Hatása legjobban fizikai aktivitás közben érvényesül. A fogyásod támogathatod BCAA-val is; egy esszenciális aminosav, amely képes megvédeni az izmokat a leépüléstől. Emellett támogatja a csont- és a bőrszövet épülését is. Érdemes krómot is szedni, mert ez az inzulinra hatva szabályozhatja a vércukorszintet, így előzve meg az édesség utáni sóvárgást.

Man in oversized pants in weight loss concept

 

Mozogj az egészségedért és a fitt alakért!   

Az ideális testsúly eléréséhez és megtartásához elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. Bár a fogyás 60-70%-ban az étrenden múlik, a rendszeres sporttal felpörgetheted az anyagcserét és növelheted az energiadeficitet, amelyek támogatják a súlyvesztést. Válassz a fittségi szintednek és az érdeklődési körödnek megfelelő sportot. Fontos, hogy a testmozgást örömmel végezd, és ne kényszerként vagy büntetésként éld meg. Ha fogyás a cél, a legtöbb szakértő a súlyzós edzést javasolja, mert ez kellően terheli az izmokat, ezáltal valószínűbb, hogy a fogyás zsírból, és nem izomból fog történni. Ráadásul az alapanyagcsere annál magasabb, minél több izom van valakin. Magyarul, ha nagyobb az izomtömeged, magasabb kalóriabevitel mellett is fogyni fogsz. Természetesen bármilyen más testmozgás hasznos, nem kell a súlyzós edzést választanod, ha nem esik jól. Fuss, biciklizz, sétálj, jógázz, táncolj vagy mozogj bármit, de legalább heti 3-4 alkalommal.

Pihenj és gondolkodj pozitívan az áhított alakért!

Sokan nem tudják, de a pihentető alvás és megfelelő stresszkezelés is hozzájárul a sikeres fogyáshoz és az ideális testsúly fenntartásához. A felnőtt szervezet számára napi 7-8 óra alvás szükséges. A legjobb, ha kialakítasz magadnak egy rutint, és mindig ugyanabban az időpontban fekszel és ébredsz. A szervezet regenerációja szempontjából fontos a heti két pihenőnap, amikor mindenfajta sportot mellőzünk. A túlzott testmozgást ugyanis stresszként éli meg a testünk, ami szintén gátolhatja a fogyás sikerét. Találj egy olyan stresszkezelési módszert, amellyel fel tudod oldani a napközben gyülemlő feszültséget. Jógázz, meditálj, olvass vagy menj el masszázsra! Ezenkívül elengedhetetlen a pozitív önértékelés és a tested jelenlegi állapotának elfogadása. Ha a fogyástól várod a boldogságot, csak túlzottan rá fogsz görcsölni. Élvezd a mindennapokat, élj tudatosan, támogasd szervezeted a megfelelő étrendkiegészítőkkel, és a várt hatás nem marad el!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?