Évek óta radioaktív anyagok szivárognak a földbe Budapesttől nem messze

  • narancs.hu
  • 2019. február 19.

Lokál

Mert szabálytalanul tárolják az erősen rákkeltő anyagokat.

Az Energiaklub nukleáris energetikai szakértőiből és az Átlátszó oknyomozóiból alakult Paksi Riot alaposan megvizsgálta a püspökszilágyi atomtemetőt, amiről kiderült, hogy hosszú évek óta nem megfelelően tárolják az ide lerakott veszélyes hulladékot, illetve olyan típusú radioaktív hulladék is került a helyszínre, amelynek nem itt lenne a helye.

A Budapesttől 50 km-re lévő tározót még 1976-ban nyitották meg azzal a céllal, hogy ide szállítsák a kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékot. A 800 fős település határában, 10-15 méter mélységig paksi atomszemét is került, nem is kevés: a lerakott hulladék 45 százalékát ez teszi ki.

A Paksi Riot szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy csak a 2000-es évek elején jelentek meg az első követelmények a hulladékelhelyezéssel kapcsolatban, ezért fordulhat elő az a szörnyű helyzet, hogy többek között műanyag zsákokban tárolják a veszélyes hulladékokat, ami enyhén szólva nem megfelelő.

A csoport kutatásai során elképesztő eredményekre jutott: „Ami viszont újdonság volt számunkra, az az, hogy a trícium mellett az utóbbi években a radiokarbon szintje is megemelkedett az üzem területén. Mindez azt jelzi, hogy a hulladékokból és a tárolókból radioaktív anyagok kerülnek a környezetbe” – írják. Mindkettő rákkeltő, a trícium pedig rendkívül mobilis anyag, tehát gyors terjedésre képes.

Figyelmébe ajánljuk