Extrém hideg lesz a következő napokban, életveszélyes lesz az utcán éjszakázni – a lakosság segítsége is sokat számít!

  • narancs.hu
  • 2018. február 24.

Lokál

Ha utcán fekvő, alvó embert lát, vagy tud romos, fűtetlen házban élő emberről, hívja a hajléktalanokat segítő diszpécserszolgálatokat vagy a segélyszervezeteket.

Vörös kód van érvényben a magyar szociális ellátásban február 24. éjféltől, mert a brutális hideg miatt életveszélyessé vált az utcán tartózkodni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szombat estétől több napon át nem emelkedik 0 Celsius-fok fölé a hőmérséklet, éjszakánként országszerte mínusz 10 fok alá hűl a levegő. Az előrejelzés szerint a jövő héten többfelé mínusz 10 fok körüli maximumokra kell készülni.

A segély- és civil szervezetek mindenkit arra kérnek, aki az utcán vagy romos, fűtetlen házban élő emberről tud, jelentse be a hajléktalanokat segítő diszpécserszolgálaton keresztül.

Erős Magyarország: 149-en fagytak meg idén télen

Pedig eddig kifejezetten enyhe volt a tél.

A regionális diszpécserszolgálatokhoz tartozó telefonszámok itt találhatók.

false

 

Fotó: A Város Mindenkié (AVM)

Amíg a vörös kód érvényben van, addig a rászorulókat bentlakásos szociális intézményekben is fogadhatják, ha a hajléktalanszállók megteltek.

A szervezetek fokozott figyelemmel és akciókkal segítenek a mostantól egy hétig tartó extrém hideg elleni küzdelembe. Figyeljünk egymásra!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.