Focipályányi érintetlen őserdők tűntek el tavaly minden hatodik másodpercben

  • narancs.hu
  • 2020. június 2.

Lokál

2019-ben 11,9 millió hektár trópusi esőerdő vált fakitermelés vagy tűzvész áldozatául, közte 3,8 millió hektárnyi érintetlen, az élővilág sokfélesége szempontjából különleges jelentőségű erdő.

Hat másodpercenként egy labdarúgópályányi őserdő tűnt el a Földön tavaly, a harmadik legtöbb a 2000-es évek kezdete óta – közölte kedden a World Resources Institute.

Az intézet szerint 2019-ben 11,9 millió hektár trópusi esőerdő vált fakitermelés vagy tűzvész áldozatául, közte 3,8 millió hektárnyi érintetlen, az élővilág sokfélesége szempontjából különleges jelentőségű erdő.

Az esőerdők pusztulása tavaly 2,8 százalékkal gyorsult az előző évhez képest. A legtöbb esőerdő Brazíliában pusztult el (1,3 millió hektár), ezt követi a Kongói Demokratikus Köztársaság 475 ezer hektár kiirtott erdővel, majd Indonézia következik 324 ezer hektárral.

A kutatók szerint csak tavaly legalább 1,8 gigatonna szén-dioxid szabadult a légkörbe az őserdők pusztulása miatt, ami 400 millió autó kibocsátásának felel meg.

A bozóttüzek miatt Ausztráliában az erdők vesztesége a hatszorosára emelkedett a korábbi adatokhoz képest. De a valós szám még rosszabb lehet, ha a 2020-ban is folytatódó tüzekről is megérkeznek az adatok.

Kolumbiában, ahol a gerillákkal kötött békeszerződés kihirdetése után kezdték nagyobb mértékben pusztítani az őserdőket, a korábbi évhez képest 35 százalékkal csökkent az esőerdők aránya.

 

Csak 2016-ban és 2017-ben pusztult el a tavalyinál több érintetlen erdőség.
Különösen sok őserdőt irtottak ki Brazíliában (1,4 millió hektár), Kongóban (475 millió hektár) és Indonéziában (324 millió hektár). Bolíviában és Ausztráliában olyan sok erdő vált tüzek martalékává, mint még soha a feljegyzések kezdete óta.

Természetvédelmi szervezetek a World Research Institute vezetésével kísérik figyelemmel az erdőterületek alakulását a világon a Global Forest Watch projekt keretében, egyebek közt műholdak segítségével.

Figyelmébe ajánljuk