Ha Karácsonyon múlik, reggelente nem kapunk több Lokált a közterületeken

  • narancs.hu
  • 2019. október 16.

Lokál

Utasítani fogja a BKK-t, hogy mondja fel a szerződést.

Karácsony mindent megtesz annak érdekében, hogy közterületen ne lehessen terjeszteni a Lokált, amit egy hazug kiadványnak nevezett, írja az Index, miután interjút készített az új főpolgármesterrel.

Karácsony elmondta, hogy a KESMA által ingyen terjesztett lapnak érvényes szerződése van a BKK-val, de azt egészen pontosan nem tudja, milyen feltételek mellett lehet ezt a szerződést felmondani.

"A 2016-os szerződésre emlékszem, ha van újabb, arra nem. Nem ismerem a feltételeket, de utasítani fogom a BKK-t, hogy vizsgálja meg a lehetőségeket és mondja fel a szerződést" - jelentette ki Karácsony.

A Lokál 2016 nyara óta van a piacon (előtte a Simicska érdekkörébe tartozó Metropolt kaptuk reggelente kézhez), eleinte 150 ezer példát nyomtak belőle és a forgalmasabb tömegközlekedési csomópontokon osztogatták. A kiadója a Modern Media Group Befektetési és Vagyonkezelési Zrt. volt.

Szeptember közepén jelent meg a hír, hogy Kerényi György, a Kossuth Rádió volt főszerkesztője új budapesti napilap indulását tervezi. A Pesti Hírlap névre hallgató ingyenes lapot novemberben indítanák útjára, a tulajdonos pedig a Prágában élő, több saját tévécsatornával is rendelkező médiavállalkozó, Milkovics Pál. Ő az, aki korábban szerette volna megvásárolni a Magyar Nemzetet Simicska Lajostól.

Új budapesti napilap indul novemberben

Kerényi György, a Kossuth Rádió volt főszerkesztője fogja irányítani az ingyenes lapot. Pesti Hírlap címen novemberre tervezik egy új budapesti napilap indulását. Az ingyenesnek tervezett lap fszerkesztője Kerényi György lesz; tulajdonos pedig a Prágában élő, több saját tévécsatornával is rendelkező médiavállalkozó, Milkovics Pál.

Szerdán pedig a Nyomtass te is! Mozgalom és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége juttatott el egy közleményt a Media1-nek, "Állítsuk vissza az önkormányzatokban a sajtószabadságot!" címmel. Ők egy közös országos önkormányzati pénzalap létrehozását szorgalmazzák a sajtószabadság helyreállítása és a média finanszírozási gondjainak megoldására.

A közlemény szerint "az önkormányzati sajtó mára az aktuális helyi hatalom kritikátlan kiszolgálójává vált, totális függésbe került a finanszírozójától, teljesen elveszítette ellenőrző funkcióját. A helyi újságok, rádiók és televíziók, valamint az internetes híroldalak a rendszerváltás óta folyamatosan elveszítették a hitelüket, és egyre kevésbé teljesítették valódi funkciójukat: a helyi társadalom sokoldalú és kiegyensúlyozott tájékoztatását."

Figyelmébe ajánljuk