Használhatatlanok a Mészáros veje által 1 milliárdért felújított pályák
foci_top_story_lead.jpg

Használhatatlanok a Mészáros veje által 1 milliárdért felújított pályák

  • narancs.hu
  • 2019. május 9.

Lokál

Az eső jött, a salak ment. Frissítés: reagált a Homlok Zrt.

1,1 milliárd forintba került a szombathelyi Sportliget salakos focipályáinak felújítása. A munkát Mészáros Lőrinc vejének, Homlok Zsoltnak a cége végezhette el, az Európai Uniótól kapta rá a pénzt. A teljes felújítás még nincs kész, de a salakos focipályákat már májusban átadták, írja az Index a helyi Úgytudjuk alapján.

Megtörtént a hivatalos pályabejárás, a szervezők mindent rendben találtak, és akár indulhatott volna is a bajnokság. Csak közben esett egy kis eső, ami miatt a pálya használhatatlanná vált. A 12-16 milliméter eső elég volt ahhoz, hogy tönkretegye a pályát. Van olyan helybéli, aki szerint a felújítás után rosszabb állapotba kerültek a pályák, mint korábban voltak: a salak olyan nedves, hogy besüpped a cipők alatt.

A helyzet az után sem javult, hogy kedden nem esett, ezért a fenntartók, a pálya tervezői és kivitelezői összeültek, és arra jutottak,hogy a pályákat valóban nem lehet használni. Így a 79 csapatos kispályás bajnokságok sem indulhattak el, pedig már ősz óta folyniuk kellene. A csapatok 70 ezer forintot fizettek az részvételért.

Frissítés: A sajtóban megjelent híradások után a Homlok Zrt. nyilatkozatot juttatott el szerkesztőségünkbe, melyben azt írják, hogy a Sportliget projekt megvalósítására Szombathely önkormányzatától a Homlok Építő Zrt. és az önkormányzati résztulajdonban lévő PRENOR Kft. alkotta Sportliget 2018 Konzorcium kapott megbízást összesen nettó 730,77 millió forint értékben. „A teljes beruházás befejezésének határideje 2019. szeptember 14.. (...) A Sportligetben található négy salakos labdarúgó-pálya felújítása a teljes projektnek csak egyetlen eleme, amelynek kivitelezése a szerződés szerint a PRENOR Kft., mint többségi konzorciumi partner feladatkörébe tartozik. (…) A labdarúgó-pályákat a PRENOR Kft. április 30-án átadta. A részműszaki átadásról készült jegyzőkönyv szerint az ezzel összefüggő munkák a jogszabályoknak és a szerződésnek megfelelően, az elvárt minőségben elkészültek. (…) Tény, hogy a május 4-5-i hétvégén leesett több mint 40 mm csapadék feláztatta a labdarúgó-pályákat, amelyet több cikk kifogásol. Ugyanakkor a frissen megépített és átadott pályák esetében az extrém mennyiségű csapadék nélkül is idő kell ahhoz, hogy a sportpályák anyagának tömörsége elérje az optimális mértéket. A kivitelezők és a megrendelő képviselői május 8-án közös bejárást tartottak a pályák állapotának ellenőrzése céljával. Ennek során a megrendelő és a kivitelező felek között egyetértés volt abban, hogy a sportpályák jó minőségben készültek el, a továbbiakban az üzemeltető feladata a szükséges karbantartási feladatokról gondoskodni.”

Neked ajánljuk