Hiába lett az államé, nincs gazdája a Planetáriumnak

  • narancs.hu
  • 2023. február 20.

Lokál

A régen népszerű létesítmény évek óta üresen áll, és senki sem érzi úgy, hogy köze lenne hozzá. 

Hat éve pusztul üresen a Népligetben Planetárium – írja a Népszava, amely megpróbált utánajárni annak, hogy ki az illetékes a csillagászati előadásairól híres létesítmény sorsát illetően.

A Planetárium épülete nincs körbekerítve, látható őrzése nincs, tulajdonosra, üzemeltetőre nincs utalás, de még olyan tábla sincs, amelyről kiderülne, tűz esetén ki az értesítendő.

A lap emlékeztet rá, hogy sokáig a Természettudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) működtette az intézményt, ám

a TIT 2018-ban lemondott 81 százalékos tulajdonrészéről az állam javára, amely így a Planetárium épületének kizárólagos tulajdonosa lett.

A TIT a honlapján viszont ma is saját intézményként ír a Planetáriumról, de a Népszava kérdéseire a szervezet elzárkózott a válaszadás elől, mondván nem tulajdonosai a Planetáriumnak.

Mivel a Népliget komplex megújítását célzó – jelenleg is futó – ötletpályázat elbírálásában szerepet kap az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), a lap ezt a tárcát is megkereste, amely azonban végül azt közölte, hogy a Planetárium ügyében a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) „mint illetékes tárca jogosult nyilatkozni.”

A KIM viszont csak annyit közölt: 

„Illetékesség hiányában a Kulturális és Innovációs Minisztérium nem jogosult a válaszadásra.”

A lap további kérdéseire a Lázár János vezette ÉKM-től ismét azt a választ kapták, hogy ők nem illetékesek, majd a korábbi nyilatkozatukat finomítva azt írták: "a Kulturális és Innovációs Minisztérium részéről is mindössze érintettség állhat fent.”

Hogy ez mit jelent, nem részletezték, de végül visszairányították a kérdezőt a TIT-hez, amelyről kiderült, hogy vagyonkezelője az épületnek, és amely már korábban közölték lapunkkal, hogy nem illetékes.

A Planetárium közös budapesti és állami tulajdonú telken áll, a főváros azonban azt közölte, hogy sem tulajdonosi, sem vagyonkezelői ráhatásuk nincs az épület sorsára. Arról pedig, hogy milyen funkciót látna szívesen a főváros, áprilisig nem tudnak nyilatkozni, mert még tart a Népliget komplex megújítását célzó ötletpályázat elbírálása.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk