Hiába lett az államé, nincs gazdája a Planetáriumnak

  • narancs.hu
  • 2023. február 20.

Lokál

A régen népszerű létesítmény évek óta üresen áll, és senki sem érzi úgy, hogy köze lenne hozzá. 

Hat éve pusztul üresen a Népligetben Planetárium – írja a Népszava, amely megpróbált utánajárni annak, hogy ki az illetékes a csillagászati előadásairól híres létesítmény sorsát illetően.

A Planetárium épülete nincs körbekerítve, látható őrzése nincs, tulajdonosra, üzemeltetőre nincs utalás, de még olyan tábla sincs, amelyről kiderülne, tűz esetén ki az értesítendő.

A lap emlékeztet rá, hogy sokáig a Természettudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) működtette az intézményt, ám

a TIT 2018-ban lemondott 81 százalékos tulajdonrészéről az állam javára, amely így a Planetárium épületének kizárólagos tulajdonosa lett.

A TIT a honlapján viszont ma is saját intézményként ír a Planetáriumról, de a Népszava kérdéseire a szervezet elzárkózott a válaszadás elől, mondván nem tulajdonosai a Planetáriumnak.

Mivel a Népliget komplex megújítását célzó – jelenleg is futó – ötletpályázat elbírálásában szerepet kap az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), a lap ezt a tárcát is megkereste, amely azonban végül azt közölte, hogy a Planetárium ügyében a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) „mint illetékes tárca jogosult nyilatkozni.”

A KIM viszont csak annyit közölt: 

„Illetékesség hiányában a Kulturális és Innovációs Minisztérium nem jogosult a válaszadásra.”

A lap további kérdéseire a Lázár János vezette ÉKM-től ismét azt a választ kapták, hogy ők nem illetékesek, majd a korábbi nyilatkozatukat finomítva azt írták: "a Kulturális és Innovációs Minisztérium részéről is mindössze érintettség állhat fent.”

Hogy ez mit jelent, nem részletezték, de végül visszairányították a kérdezőt a TIT-hez, amelyről kiderült, hogy vagyonkezelője az épületnek, és amely már korábban közölték lapunkkal, hogy nem illetékes.

A Planetárium közös budapesti és állami tulajdonú telken áll, a főváros azonban azt közölte, hogy sem tulajdonosi, sem vagyonkezelői ráhatásuk nincs az épület sorsára. Arról pedig, hogy milyen funkciót látna szívesen a főváros, áprilisig nem tudnak nyilatkozni, mert még tart a Népliget komplex megújítását célzó ötletpályázat elbírálása.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Minden elmúlik

Óbuda legújabb művészeti ékessége 2019-ben, a roncstelepként vegetáló Goldberger textilgyár egyik felújított részéből nőtt ki; a volt mosócsarnok és a hozzá kapcsolódó, négyszintes épület több mint ezer négyzetméternyi összterületén nyílt meg tavaly a „szemerei remete”, a „magyar ugar lírai krónikása”, a „mezőgazdasági művészet” megteremtője, azaz Bukta Imre kiállítása. A magát független kortárs magánmúzeumként definiáló intézményben egyeseknek kalandtúrává, másoknak a meredek és keskeny lépcsők miatt megközelíthetetlenné válik a kiállítás egészének megtekintése. Az intézmény minden pozitív kezdeményezése mellett is piaci vállalkozás: erre utal a belépőjegyek (nem csak a magyar viszonyokhoz képest) magas ára és a shop elképesztő kínálata, amely a Bukta-bögréken, -kitűzőkön, -hűtőmágneseken keresztül egészen a Bukta-művekkel díszített pólókig terjed.

A kígyó

Az influenszerekről szóló előadás nem bontja ízeire, nem szálazza szét a közösségi média világát, inkább ránk zúdítja azt a maga (hitelesen) inkoherens valójában, kicsit úgy, mint amikor az ember a vécén ülve vagy elalvás előtt pörgeti a telefonját egy kissé már módosult tudatállapotban, ami azonban megnehezíti, sőt talán el is lehetetleníti az árnyalt, problémákat is feltáró reflexiót. Megteremtődik viszont ennek a világnak egy lehetséges színpadi változata, fel-felvillannak a közösségi médiában rejlő színházi helyzetek, az influenszerekben megbúvó színészek.

Nyíltan és aktívan

A gender studies iránt érdeklődő hazai olvasók már több mint tíz éve követhetik a tudományterület témáit és eredményeit a TNTeF – Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratból. Sorra születnek monográfiák is, de átfogóbb tanulmánykötet (magyar nyelven), főleg az utóbbi időszakban, viszonylag kevés jelent meg. Ezért is örvendetes, hogy új tétellel gazdagodott a magyar gendertanulmányok szakirodalma.

Tanácsi sztárparádé

Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

Fejre mentek

Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

Horthy helyett Deák

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.