Itt a friss Narancs!

  • narancs.hu
  • 2020.05.07 08:55

Lokál

Nyissa ki bátran!

Próba, szerencse: Mire számíthatunk a járványügyi lazítások után?
Matematikus, fizikus, hálózatkutató szakértők segítenek megérteni a várható kimeneteleket.

Jótékonykodás vagy biznisz?
Kína is csak egy kis szeretetre vágyik! A maszkdiplomáciáról és a propagandáról Luke Patey first class külpolitikai elemzőt B. Simon Krisztián kérdezte. (Spoiler: hiába.)

Ki szedi le az epret, a spárgát?
Sikeres lehet-e, ha pincérek, szobalányok botcsinálta agrármunkásnak állnak?
Az idénymunkások utazási korlátozásai egész Európában ellátásbiztonsági gondot okoznak.
Raskó György közgazdász, mezőgazdasági nagyvállalkozó is megszólal Fazekas Zsuzsanna riportjában.

László Csaba az új Soros-tervet helyesli, és a magyar államkötvények magas hozamán borong, Várhegyi Éva írásából pedig kiderül, hogy kik alhatnak továbbra is nyugodtan a cégügyeik felől. Na, kik?

A civil alapprogram elnöke az első intézkedései között a nyílt ülésről dobatta ki a forgatni kívánó civil sajtót. Csizmadia László főCÖFvezér visszavonul – izgalmas portrét közlünk róla, Nagy Ádám cikkét olvashatják.

Egyszer már jártunk itt.
A nagy sikerű 1971-es vadászati világkiállításra Legát Tibor kísér el. Kádár János az örök vadászmezőkön!

Csak külsőleg!
A házi tisztító- és fertőtlenítőszerek Barotányi Zoltán Konyhai Kémia-sorozatában.

Nincs elég baj.
Szerencsejáték-függőséggel a négy fal között. Hogyan használják ki a függők nehéz helyzetét a gátlástalan játékszervezők?

Zsebből zsebbe a haveroknak: Így menti meg Demeter Szilárd a magyar irodalmat.
Krusovszky Dénes írása.

És tudják-e, hogy mentette meg Werner Herzog Joaquin Phoenixet? És Baby Yodát? És Nicolas Cage-et? Nem tudják. De nem baj: Köves Gábor interjújából minden kiderül!

Járványnaplót ezen a héten Víg Mihály és Gárdos Péter írt.

Ezen kívül:

Az Annecy-be tartó Ulrich Gábor fűszálai, mint a meggyőzés eszköze, György Andi az óceánpartról az itthoni feszkóra vágyott, Szécsi Noémi egotripjében pedig Manci irodába megy. És még: könyv-, film-, és lemezajánlatok.

 

Vegyék és olvassák a Narancsot!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

  • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

  • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

  • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

  • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

  • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

  • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.