Egy évvel elhalasztják a debreceni BMW-gyár építését

  • narancs.hu
  • 2020. május 6.

Lokál

Mert visszaesett a BMW Csoport értékesítése és a járvány még jó ideig korlátozni fogja az autóipar működését.

"A koronavírus-járvány és az azzal kapcsolatos korlátozó intézkedések miatt alaposan visszaesett a BMW Csoport értékesítése, ráadásul a járvány még jó ideig korlátozni fogja az egész autóipar működését, ezért a BMW célja, hogy megőrizze erős likviditási helyzetét, ennek érdekében pedig felülvizsgálnak minden projektet, beruházást, termékfejlesztést. A vállalat a várható keresletre reagálva hajt végre projekteket, ezért a mostani helyzetben a debreceni BMW-gyár építését egy évvel elhalasztották" - írja a Portfolio.

A lap megnézte a BMW negyedéves friss jelentését, ahol már arról nyilatkoznak a vezetők, hogy "erőteljes költségkontrollt vezetnek be" és amin tudnak, spórolnak, ezek pedig a beruházások lesznek.

"A jelenlegi helyzetre tekintettel bizonyos projekteket vagy felfüggesztünk, vagy további felülvizsgálatnak vetjük alá őket. A beruházási költségeket a tavalyi 5,7 milliárd euróról kevesebb mint 4 milliárd euróra csökkentjük 2020-ban", mondta Nicolas Peter, az igazgatóság tagja. Majd hozzátette, hogy a magyarországi BMW-üzemen kívül más projekteket is elhalasztanak.

A BMW tavaly decemberben jelentette be, hogy 2020 tavaszán kezdődik majd a debreceni gyár építése, ezt előkészítendő tavaly májusban már folyt a város által korábban megvásárolt 400 hektárnyi terület tereprendezése.

"Debrecen elsősorban kiváló infrastruktúrája, kiforrott logisztikai kapcsolatai és a beszállítói hálózatba való optimális integrálhatósága miatt előnyös helyszín, a térség magasan képzett munkaerőpiaca pedig újabb kulcsfontosságú tényező. A BMW Group jövőbeni gyáregységének munkatársain felül, a beszállítói hálózat képviselői és a közvetlen szolgáltatók is számtalan munkalehetőséget kínálnak majd az északkelet-magyarországi régióban - közölte akkor a BMW.

Figyelmébe ajánljuk