Kaposváron begyűjtik a használt sütőolajat

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. október 25.

Lokál

23 500 szűrővel ellátott gyűjtőedényt osztottak szét.

Szerdától begyűjtik a házaktól a használt sütőolajat Kaposváron.

A Magyarországon eddig egyedülálló program indulása alkalmából Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere ismertette, hogy a város használtsütőolaj-begyűjtési programját 300 millió forintos pályázati forrás alapozta meg.

A családi házak lakói között 23 500, szűrővel ellátott 3 literes gyűjtőedényt osztanak szét, a társasházaknál 1042 úgynevezett intelligens konténert telepítenek, amely 70 százalékos telítettségnél jelzi, hogy üríteni kell.

A településvezető a városnak a hulladékgazdálkodásban elért eredményeiről azt mondta, hogy Kaposváron az elmúlt nyolc évben hulladékkezelő központ épült, hulladékudvar, több üveggyűjtő pont működik, háznál gyűjtik a szelektív és a zöldhulladékot.

 
Szita Károly polgármester és a gyűjtőedények. Fotó: Katona Tibor/MTI
 

 Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, jó lenne, ha a lehető legnagyobb hányadát sikerülne összegyűjteni az országban keletkező évi mintegy 90 ezer tonna használt étolajnak, mert egy csepp étolaj ezer liter vizet szennyezhet el.

„Amikor a használt étolajat visszagyűjtjük, három legyet ütünk egy csapásra: nem szennyezzük el a vizet, nem tesszük tönkre a csatornát és üzemanyagadalék-anyaghoz juttatjuk a Molt, amivel olajszármazékokat lehet kiváltani” – hangoztatta, hozzátéve, hogy mindez csak egyetlen mozdulatba kerül.

Áder János utalt arra, hogy a Mol országosan már több mint 10 éve foglalkozik a használt étolaj átvételével.

 

Világi Oszkár, a Mol-csoport vezérigazgató-helyettese azt hangsúlyozta, hogy a hulladék érték, és a hulladékgazdálkodást végző MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vállalta, hogy olyan országos rendszert hoz létre, amely a lehető legnagyobb mértékben újrahasznosítja a hulladékot, ezzel óvják a környezetet és erősítik Magyarország gazdaságát.

Véleménye szerint a körforgásos gazdaság a jövő sikerének kulcsa, ilyen sikertörténet a használt sütőolaj feldolgozása is, mert abból magyarországi üzemben bioüzemanyag-alapanyag készül.

Áder János kaposvári látogatásán ivóvíz-automatát és mintegy félezer kulacsot adott át a Kodály Zoltán Központi Általános Iskolában. Az MTI tudósítása szerint a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány PET-mentes iskolaprogramjában adott ajándék lehetővé teszi, hogy a diákok eldobható helyett újratölthető kulacsokból egészséges ivóvizet fogyaszthassanak.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!