Késelés a trolin: törvénymódosítással védené a sofőröket a szakszervezet

Lokál

A 70-es trolin megkéselt járművezető esete után ismét kezdeményezi egy BKV-s szakszervezet, hogy hivatalos személynek minősítsék át a sofőröket.

Szombat délután késsel támadt egy utas a 70-es troli vezetőjére, mert az szóvá tette, hogy dohányzik, ezért felszólította a férfit, szálljon le. Az utas kést rántott, de a sofőrnek sikerült kezével elhárítani a szúrást, viszont így is sérülést szenvedett. Az eset a Városligetnél, a Zichy Jenő utcai megállóban történt, az utast 20 perccel később a rendőrök elfogták.

A késelés miatt a BKV trolis és autóbuszos járművezetőit képviselő Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete ismét kezdeményezi, hogy jogilag erősebb státuszba helyezzék a jelenleg közfeladatot ellátó besorolású sofőröket. „Először is jobbulást kívánunk a kollégának, aki reméljük, nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is minél hamarabb kiheveri az eseményt. Hál' istennek, a késsel való támadás nagyon ritka, de fizikai támadás, bántalmazás már többször történt. Egy-két utas azt hiszi, hogy ha megveszi a jegyet, azzal jogot szerez arra, hogy verbálisan véleményt mondjon vagy leköpje a járművezetőt. De az utasok jelentős többsége nagyon korrekt és segítőkész. Szakszervezetünk támogatja, hogy a járművezetők, jegyellenőrök ne csak közfeladatot ellátó, hanem hivatalos személynek legyenek jogilag minősítve” – nyilatkozta a magyararancs.hu-nak a BTDSZ elnöke. Szabó István szerint ezt a parlament ugyanolyan gyorsan meg tudná szavazni, mint amilyen gyorsan a cafeteria elvételéről döntött. Azt viszont sajnálja, hogy a BKV nem adott ki sajtónyilatkozatot, amelyben elítélné a támadást.
Lapunk vasárnap délelőtt kereste az ügyben a rendőrséget és a BKV-t. A BRFK válasz helyett vasárnap délután egy közleményt adott ki az esetről, a BKV pedig a következőket írta: „Szombat délután a XIV., Ziczy Mihály út–Olof Palme sétány megállóhelynél a 70-es troli vezetőjét egy utas a jobb karján megszúrta, miután munkatársunk az utazási feltételek betartására felszólította. A járművezetőt a mentők kórházba szállították, ahonnan sérülésének ellátása után otthonába távozott. Az elkövető a bűncselekményt követően elhagyta a helyszínt, de a rendőrség rövid időn belül elfogta.”
Legutóbb februárban egy őrjöngő utas támadt az őt leszállító buszsofőrre a 8-as vonalán, egy evőeszközt is a járműbe döfött. Az Index tavaly kikérte a sofőröket ért támadások adatait: a BKV nyilvántartása szerint tíz év során 109 eset történt.

Neked ajánljuk