Két lénai tokot fogtak a Balatonban

  • narancs.hu
  • 2024. május 1.

Lokál

A horgászok nem ismerték föl, a biztonság kedvéért visszaengedték a zsákmányukat. Rosszul tették.  

Egy horgász április 19-én Révfülöpnél, másnap egy másik Balatonlellénél fogott lénai tokot (Acipenser baerii) a Balatonból – írja a balatonihal.hu.

A horgászok annyit meg tudtak állapítani, hogy a zsákmányuk valamilyen tokféle, de a fajt nem tudták pontosan meghatározni, ezért inkább visszaengedték a halakat a vízbe. Arra gondoltak, hogy a kifogott hal lehet akár védett vágótok (Acipenser gueldenstsedtii), esetleg kecsege (Acipenser ruthenus), amelyet szintén nem szabad megtartani. 

Még ha a döntésük logikus is, hiszen nem akartak véteni a szabályok ellen, amit tettek, mégsem jó, mivel a lénai tok idegenhonos halnak számít nálunk. Így a Balatonban, amely természetes víz, semmi helye. Horgásztavakban vagy halgazdaságokban előfordul, nagy eséllyel a Balaton vízgyűjtő területén lévő egyik tóból úszhattak el ezek a példányok valamelyik csatornán.

Arról, hogy a két hal bizonyosan lénai tok volt, a balatonihal.hu szakemberek segítségével bizonyosodott meg.

A tokféléket így, utólag akkor lehet a legkönnyebben megkülönböztetni, ha készült róluk fotó alulnézetből is, mert úgy lehet megvizsgálni a szájnyílás, az orr alakját, egymáshoz viszonyított helyzetüket, valamint a bajuszszálakat. A két említett tokról csak oldalnézeti kép készült – a horgászokkal együtt –, de a megkérdezett három halbiológus, illetve toktenyésztéssel foglalkozó szakember egybehangzóan állította: ezek lénai tokok.

A Balatonban egyébként őshonos tokfajok nemigen fordulnak elő. Elméletileg a Sió csatornán a Dunáról felzsilipelhetne egy kecsege egy hajóval, de hogy ilyen eset megtörtént volna, arról nincs adat.  

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. azt kéri a horgászoktól, hogy ha tokot fognak a tóban, vizsgálják meg alulról, a szája környékén, és lehetőleg fotózzák is le. 

 

A lénai tok bajuszszálai simák, hátrasimítva elérik a hal felső ajkát. A kecsege bajuszszálai is elérik a felső ajkat, viszont rojtozottak.

A vágótok bajuszszálai simák, de nem érik el a felső ajak vonalát. 

Ezen a videón az látható, ahogy egy horgász megküzd egy 21 kilogrammos lénai tokkal (közben a Gladiátor című film zenéje szól):

 

A címlapkép forrása a balatonihal.hu oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk