Kitört a Nyiragongo vulkán Kongóban, a láva elérte a gomai repteret

  • narancs.hu
  • 2021. május 23.

Lokál

A városból menekülnek az emberek, noha egy helyi szakértő szerint nincs veszélyben.

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén szombaton kitört a Nyiragongo hegy vulkánja, amely a világ egyik legaktívabb tűzhányója, a közeli Goma városban az emberek pánikba estek és menekülni kezdtek.

Egy helyi vulkanológus szerint a várost nem fenyegeti veszély.

Az emberek kisebb személyes tárgyaikat megragadva menekültek a szomszédos Ruandával közös határ felé, miközben a város fölött vörösen izzott az ég. A település nagy részén nem volt áram, a telefonvonalak pedig folyamatosan foglaltak jelzést adtak. A kiömlő láva elvágta a Gomától északra vezető főutat.

Dario Tedesco, a mintegy 2 milliós tóparti városban élő vulkanológus a Reutersnek brit hírügynökségnek azt mondta, hogy Goma nem tűnik veszélyeztetettnek, a láva kelet felé, a ruandai határ irányába áramlik.

Egy ENSZ-forrás szerint a világszervezett egyik helikoptere a térségben felderítő repülést végzett. Ebből az derült ki, hogy a folyékony és izzó kőzet nem Goma vagy bármely nagyobb lakossági központ felé terjed.

A vulkánból kiáramló láva nem sokkal később elérte a vulkán déli lejtőjén fekvő Goma város repülőterét - közölte egy helyi tisztviselő, aki szerint a helyzet súlyosbodott. Hozzátette, a korábbi, a ruandai határ felé tartó, északkeleti lávafolyam mellett egy másik is megjelent. Ez érte el Goma repülőterét, és folyamatosan tart a Kivu-tó felé tart.

A Nyiragongo legutóbb 2002-ben tört ki, akkor a láva Goma felé áramlott, 250 ember meghalt, 120 ezer pedig hajléktalanná vált.

Észak-Kivu tartomány katonai kormányzója, Constant Ndima felszólította a lakosságot, hogy őrizze meg nyugalmát, kövessék a hatóságok utasításait.

Az ügyben rendkívüli ülést tartott a kormány, amely folyamatosan figyelemmel követi a történéseket.

A szakértőket az aggasztja, hogy a Nyiragongónál az elmúlt öt évben megfigyelt vulkáni tevékenység az 1977-es és 2002-es kitöréseket megelőző években tapasztaltakhoz hasonló. (MTI)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk