Közös nyilatkozatot adtak ki a tüntetők a tegnap esti demonstráció után

  • narancs.hu
  • 2017. július 25.

Lokál

Követelik, hogy a T-Systems álljon el a feljelentéstől.

Bár a BKK épülete elé szervezett hétfő esti tüntetés – többek között az időjárásnak köszönhetően – nem mozgatott meg túl sok embert, a demonstráció után a szervezők munkacsoportok létrehozására biztatták a résztvevőket. Néhány lelkes aktivista az alábbi közleményt fogalmazta meg:

Mi, a BKK botrány – Mátrix tüntetés résztvevői döbbenettel értesültünk a 18 éves etikus hacker srác letartóztatásáról. Etikus hackerként közérdekből, jobbító szándékkal hívta fel a figyelmet a rendszer sérülékenységére, mégis eljárás alá vonták. Ilyen jelenetek csak sötét diktatúrákban és hollywoodi filmekben játszódnak le. Egy szabad és demokratikus országban ez megengedhetetlen.

Ahogyan a magyar politikai rendszerből, a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből hiányoznak a fékek és ellensúlyok, ugyanúgy hiányzott a BKK e-jegy-értékesítési rendszeréből a tesztelés és a sérülékenységvizsgálat. Ahogyan a nyugati demokratikus országok elhatárolódnak az Orbán-kormány demokráciaromboló intézkedéseitől, ugyanúgy határolódott el az anyacége a magyar T-Systems erkölcstelen lépésétől. Nemcsak a T-Systems termékeinek a minőségbiztosítását kell megteremteni, hanem létre kell hozni a magyar politikai rendszer minőségbiztosítását is. Mert a magyar demokrácia sérülékenyebb, mint a BKK e-jegy-platformja.

Ezért követeljük, hogy a T-Systems álljon el a feljelentésétől. A hirdetett elveinek megfelelően dolgozzon ki egy protokollt az etikus hackerekkel való együttműködésre, és vezessen be számukra egy átlátható jutalmazási rendszert. Legfőképpen ismerje el, hogy súlyos szakmai hibát vétett, amikor nem végezte el megfelelően a tesztelést és a sérülékenységvizsgálatokat. Vállalják a személyi felelősséget, és ne az etikus hackerre hárítsák át!

A demonstrációról készült videobeszámolónkat itt megnézheti.

„Egy rendszer, amely kiszolgáltatottá teszi az embereket, majd rajtuk élősködik"

Videónk a tegnap esti BKK-tüntetésről. Tüntetést szervezett az Occupyoktogonbázis, miután pénteken kiderült, hogy a rendőrség a saját lakásáról vitte el azt a 18 éves etikus hackert, aki 50 forintért vett bérletet a BKK nemrég élesedett e-jegyrendszerében, majd a hibát jelezte a közlekedési társaságnak.

Figyelmébe ajánljuk