Láncfűrésszel vág bele a fákba valaki a Duna-parton

  • narancs.hu
  • 2023. március 12.

Lokál

Dunakeszinél több tízmillió forint kárt okozott, keresi a rendőrség.

Dunakeszinél a Duna sor északi részén valaki az utóbbi napokban több fába is mélyen belevágott, a vágás nyoma alapján láncfűrésszel – írja a Dunakeszi Post.

Az esetről többen is értesítették az önkormányzatot. Az a terület állami tulajdon, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság kezeli. Rendőrségi feljelentés lett az ügyből.

A lap által megkérdezett Tóth Eszter főkertész azt mondta, a fák törzsébe a tettes egy méter magasan, teljes keresztmetszetben fűrészelt bele. Ezzel – bármi is volt a célja – visszafordíthatatlan kárt okozott, mert átvágta a szállítószöveteket. Ezeket a fákat aligha lehet már megmenteni.

A Magyar Faápolók Egyesületének számítása szerint több tízmillió forintban mérhető a kár – és ez csak a fákra vonatkozik.  A láncfűrészes ember tette ezen a szakaszon, azon túl, hogy barbárság, veszélyes is, mert a Duna itt bontja a partfalat. Sokszor nagy földdarabok szakadnak bele, miután az alattuk lévő talajréteget a sodrás kimosta. A partot a fák kiterjedt gyökerükkel is tartják. Ha egy ilyen parti fal elpusztul, a gyökere is elkorhad, a part könnyen leomlik, ami jó néhány helyen helyrehozhatatlan. Ez a folyamat az utat, a parti házsort is veszélyeztetheti.

A helyi önkormányzat feljelentést tett, továbbá térfigyelő kamerát telepít a területre, és javaslatot tesz a vízügyi igazgatóságnak, hogy az érintett fákat, amelyeket nem lehet megmenteni, vágassa ki a biztonság kedvéért. 

Az esetről a Dunakeszipost alapján beszámoló 24.hu arra emlékeztet, hogy Csopakon nemrég valaki ugyanilyen barbár módon körbevágta a strand legöregebb tölgyfájának a törzsét. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk