László Jánosra emlékezve tekernek holnap Budapesten

  • narancs.hu
  • 2016. január 2.

Lokál

Emléktekerést szervez vasárnap délután a Magyar Kerékpárosklub, hogy a nemrég elhunyt örökös elnökük tiszteletére pedálozzanak egy nagy közöset.

László Jánosra emlékezve közös tekerést szervez holnap a Magyar Kerékpárosklub. A vasárnap délután két órától kezdődő, kb. másfél órás bringázás során Budapest több olyan pontján végigmegy majd a biciklis csoport, amely a Kerékpárosklub örökös elnökének örökségére emlékeztet.

Ő az, aki visszanéz

Visszanéz

Fotó: Magyar Kerékpárosklub

A gyülekező a Városháza parkban (Károly krt.–Bárczy István utca saroknál) lesz, a Bubi-állomásnál. Az emléktekerés útvonala pedig az Andrássy út–Kodály körönd–Szinyei Merse Pál utca–Lövölde tér–Rottenbiller utca–Wesselényi utca–Erzsébet körút–József körút–Baross utca–Kecskeméti utca–Egyetem tér–Királyi Pál utca–Kálvin tér–Múzeum körút–Károly körút–Bajcsy Zsilinszky út–Alkotmány utca–Kossuth tér–Széchenyi rakpart–Jászai Mari tér–Pozsonyi úton át a Kárpát utca 48. számig vezet majd. Itt, a Magyar Kerékpárosklub irodájánál meleg teával várják a menetet. (Ez itt az útvonaltérkép.)

A szervezők hangsúlyozták, hogy a tekerés nem demonstráció, csak egy csöndes megemlékezés. A menetről értesítették a rendőrséget, de biztosítás nélkül, nem lezárt útvonalon bringáznak majd; a piros lámpák figyelembevételével, a külső forgalmi sávokban tervezik a haladást, a lemaradókat több ponton bevárják.

Az esemény Facebook-linkje itt található.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.