Magyarországig vándorolt egy svájci farkas

  • narancs.hu
  • 2023. február 18.

Lokál

A Vértesben lehet, de nem kell tőle tartani.

Majdnem egy év alatt több mint 700 kilométert tett meg az M237-es számon nyilvántartott, jeladós szürke farkas, amely Svájc Surselva régiójából indult el, és most Budapest közelében járhat – írja a Telex, a Wolf Switzerland Group Facebook-posztja alapján. 

A ragadozó Bécs közelében is kóborolt, és valahol a Fertő tótól délre lépte át a magyar határt. 

Fiatal állat, 2021-ben született, és tavasszal indulhatott el új területet keresni. Ez természetes jelenség az állatvilágban és a farkasok körében is: a fiatal hímek elhagyják a falkájukat, közvetlenül azelőtt, hogy elérnék az ivarérett kort. A svájci egyesület Facebook-oldalán az áll, korábban is előfordult már, hogy követték egy-egy példány útját, de azt, honnan indul és hová jut el egy farkas, általában nehéz pontosan dokumentálni.

A távolság, amit az M237-es példány végigjárt, az egyik leghosszabb út, amit farkas valaha megtehetett az egyesület szerint. Ezek a ragadozók Európában védettek, és csak különleges körülmények között adnak engedélyt a hatóságok egy-egy példány elejtésére, ha máshogyan nem lehet elkerülni a konfliktust. A Telex emlékeztet a GW950m néven nyilvántartott farkasra, amely így járt. 

A HVG vette észre, hogy a farkas felbukkanására a Vértes élővilága Facebook-csoport is figyelmeztet, és arra kéri a vadászokat, különösen vigyázzanak, mert a szürke farkas nálunk fokozottan védett, elpusztítása bűncselekménynek számít. Attól, hogy bárkit megtámadna, nem kell tartani, ezek a ragadozók nem keresik az ember társaságát. A Bükkben is vannak, de csak a vadkamera készít róluk felvételt. 

 

 

Leadkép: Szürke farkas (canis lupus) a baden-württembergi Cleebronn településnél működő Tripsdrill Vadasparkban. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk