Még el sem készült, de a románok már felszentelték hatalmas katedrálisukat Erdély és Románia egyesülésének centenáriuma alkalmából

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2018. november 25.

Lokál

Ez a bukaresti az ország legnagyobb ortodox temploma, ami eddig 35 milliárd forintba került, és ugye még nincs kész.

Még koránt sincs kész, de az Erdély és Románia egyesülését kimondó, 1918. december 1-i Gyulafehérvári román nagygyűlés centenáriuma alkalmából vasárnap ünnepélyes keretek között felszentelték az ország legnagyobb ortodox templomát, a Nemzet Megváltásának Katedrálisát.

A bukaresti templom belsejében háromezer szék fér majd el, állva pedig akár ötezren is részt vehetnek a liturgiákon. A 120 méter magas, 70 méter széles, 120 méter hosszú, összesen 38 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttesnek a központi épülete 95 százalékban készült el, ezt szentelte fel Daniel román ortodox pátriárka Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával és a görög ortodox egyház küldöttségét vezető Kriszosztomosz érsekkel.

A székesegyház előterében már szombaton délután elhelyezték a románság védőszentjeként tisztelt Szent András ereklyéjét, valamint Szent Katalin alexandriai vértanú ereklyéjének egy darabját. Ezeket a liturgia után tekinthetik meg a hívők, akik előtt csütörtökig nyitva áll a katedrális ajtaja.

Az oltárszentelést megelőző estén az első liturgiát a román nemzet hősei tiszteletére mutatta be Daniel pátriárka, aki az 1877-78-as függetlenségi háborúban, az 1912-13-as balkáni háborúban és a két világháborúban elesett román katonáknak, valamint a Nagy Egyesülés – az Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés – megvalósítóinak névsorát helyezve el az oltár alatt.

A templom belsejében csak a román közélet vezetőinek és a mintegy kétezer meghívottnak biztosítottak ülőhelyet, az ország minden tájáról összesereglett ortodox hívek – akiknek a számát a román hírügynökségek 20-30 ezerre becsülték – a székesegyház előtti téren óriáskivetítőkön követték a szertartást.

A Nemzet Megváltása-székesegyháza alapkövét 2007-ben tették le, az építkezés maga 2010-ben kezdődött. Az egyház adatai szerint eddig 110 millió euróba (35 milliárd forint) került, ennek 25 százalékát fedezték a hívők adományai, a többit a román helyi és központi közigazgatás szervei utalták. Azt, hogy a székesegyház és a köré tervezett épületegyüttes befejezése mennyibe fog kerülni, a patriarchátus nem árulta el, arra hivatkozva, hogy még nem készült el minden terv. De Daniel román ortodox pátriárka köszönetnyilvánítása során hangsúlyozta, hogy még további forrásokra lesz szükség a monumentális építmény befejezéséhez.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?