Megbüntették a VIII. kerületet a közétkeztetési szerződése miatt

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. június 30.

Lokál

Most bezzeg büntetett a hatóság.

Ötvenmillió forint bírságot szabott ki a VIII. kerületi önkormányzatra a Közbeszerzési Hatóság, mert többszörösen jogsértőnek találta azt a szerződést, amelyet Pikó András kerületi polgármester "a veszélyhelyzet utolsó napjait kihasználva" közétkeztetési szolgáltatás ellátására kötött egy céggel.

A döntésről Szilágyi Demeter, a Fidesz józsefvárosi képviselője beszélt kedden egy sajtótájékoztatón, és azt mondta: a hatóság a döntést azzal indokolta, hogy nem érvényesültek azok a közbeszerzési alapelvek, amelyek szerint átláthatónak és többszereplősnek kell lennie az eljárásnak. Az eljárásra csak egy ajánlattevőt hívtak meg, és elmondása szerint az is jogsértő volt, hogy az eljárás a nyilvánosság teljes kizárásával történt.

Hozzátette: a szolgáltatásban résztvevő cég is ötmillió forintos bírságot kapott.

Az Index azt írja, valójában egy átmeneti megbízásról volt szó, amíg az önkormányzat nem zárja le a még kiírás előtt lévő új közbeszerzési pályázatát a közétkeztetésről.

2015-ben ugyanis a még fideszes vezetés alatt álló önkormányzat közétkeztetési pályázatán a Pensio Kft. nyert, amely 2019 augusztusában – két hónappal az önkormányzati választások előtt – üzletág átruházással a megbízást a Klassz Menza Kft.-nek adta át. A szerződés ekkor már határozatlan időre szólt.

A Klassz Menza Kft. a járványügyi helyzet kezdetén 8 százalékos díjemelési igényt jelzett az önkormányzat felé, amely arra jutott, hogy a cég áremelési igénye a szerződésben foglaltaknál magasabb, ráadásul jogszerűtlen, hogy az üzletág átruházási szerződés alapján határozatlan időre kapta meg a feladatot.

Az önkormányzatnak azonban folyamatos ellátási kötelezettsége van, az új közbeszerzés lezárásáig hónapok telhetnek el, így gondoskodni kellett átmeneti megoldásról. Az átmeneti időszakra az önkormányzat az Eurest Kft.-vel kötött szerződést 266 millió forint értékig, amely nagyjából a közétkeztetés éves költségének negyede.

Békési Zsuzsa, a kerületi önkormányzat szóvivője a lapnak azt mondta, nem igaz, hogy az Eurestnek ne lett volna közétkeztetési tapasztalata, és egyébként sem tolonganak az ágazatban azok a cégek, amelyek hirtelen beugorva képesek lettek volna ilyen tételben ellátni a közétkeztetési feladatot. A büntetési tétel pedig a jelen helyzetben nem kevés.

Fellebbezni nem lehet a határozat ellen, polgári bíróságon lehet megtámadni, ám ettől függetlenül a büntetést 15 napon belül be kell fizetni. Az önkormányzat a tervek szerint jogi úton jelzi a határozattal szembeni fenntartásait, és várhatóan bírósághoz fordul.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?