Megszólaltak a seregélyek, a sárgarigók hangján is

  • narancs.hu
  • 2024. március 6.

Lokál

Az enyhe idő miatt Makó közelében több száz példány telelt át. 

A seregély rövidtávú vonuló madár, de az enyhe időjárás miatt az utóbbi időben egyre több példány tölti a telet a Kárpát-medencében. A Körös-Maros Nemzeti Park most Makó mellett figyelt meg több száz áttelelő seregélyt. Hozzájuk február végén csatlakoztak a délről érkező csapatok, így több ezer madár gyűlt össze a város közelében. 

A seregélyek zöme továbbáll, de a Maros-menti erdőkben már megfigyelte a természetőr a nászviselkedés jeleit is. A hím seregélyek reggel hangosan énekelnek, hogy a kiválasztott fészkelőhelyhez csalogassák a tojókat. 

Ez azért figyelemre méltó jelenség, mert ez a madár képes utánozni más madarak énekét, a darvak krúgatását, a külvilág zajait, akár az ember beszédét is. Szívesen imitálja a sárgarigó énekét.

A KMNP közleménye szerint aki most, március elején sárgarigóéneket hall, biztos lehet benne, hogy az énekes seregély, mert a sárgarigó csak májusban szokott visszatérni a telelőhelyéről.

A seregély messziről egyszínű sötétnek tűnik, de közelről, napsütésben a tolla fémesen fekete, apró pöttyökkel, és az egész madár szivárványosan csillog.

 

 
Fotó: Balla Tihamér/KMNP
 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?