Miklósa Erika, Eszenyi Enikő és Fekete György is dönthet Budapest új hídjáról

  • narancs.hu
  • 2017. június 30.

Lokál

Olimpia nem, híd azért lesz. De nem ám gyaloghíd, amire a főváros lakosai vágynának.

Kiírták a nemzetközi tervpályázatot az eredetileg a 2024-es olimpiára szánt Galvani hídra, ami Észak-Csepelen keresztül köti össze Pestet a Galvani út vonalában Dél-Budával.

A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK) Nonprofit Zrt. közlése szerint a kétszer 3 sávos új Duna-híd nemzetközi, meghívásos tervpályázata megjelent, erre 17 magyar és külföldi tervezőiroda jelentkezett, az előminősítést követően pedig még 5 pályázó adhatja be tenderét. Jövőre dől el, hogy mely tervek alapján készülhet el a híd.

A beruházásnak sok értelme nincs, mert a Rákóczi hídtól 2 km-rel délebbre tervezett híd nyomvonalában Csepelen egyelőre nincs semmi. (Persze míg elkészül a híd, ez akár változhat is, nem lennénk meglepődve.)

A tervpályázatra magyar szakemberek mellett többek között a nijmegeni (Hollandia) De Oversteek hidat jegyző belga Laurent Ney, vagy a városikonná vált hídjairól híres holland sztárépítész, Ben van Berkel, továbbá a Pritzker-díjas amerikai Richard Meier is jelentkezett. Ez ugye nem jelent semmit. A meghívottak között van még Franciaország egyik legdinamikusabban fejlődő építészirodája, az Explorations Architecture, továbbá a Belgrád új jelképét, az Ada-hidat tervező szlovén Arhitektura és a Linz új Duna-hídját tervező mérnök-építész, Marc Mimram is.

A nyertes pályamű kiválasztásáról neves magyar és külföldi szakemberekből (!) álló tervzsűri dönt. A zsűri elnöke Fürjes Balázs, aki a Budapest 2024 olimpiai projekt vezetője lett volna, és ő az egyes budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, társelnöke Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnök Kamara korábbi elnöke. A zsűri tagjai között szerepel Miklósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima díjas opera-énekesnő, Eszenyi Enikő, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Vígszínház igazgatója, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Schneller István urbanista, Budapest korábbi főépítésze, valamint a híres francia hídtervező, Michel Virlogeu.

(A leadkép csupán illusztráció.)

Figyelmébe ajánljuk