„Mindent meg fogunk tenni” – Lukács Áron, Auróra

Lokál

Bár ételt és italt már nem adhatnak a pultból, az Auróra kapujára nem került lakat. Továbbra is működni fognak, de ehhez a közösség segítségét kérik.

magyarnarancs.hu: Tisztázzuk a helyzetet: az Auróra és a kert fizikailag nem zár be, továbbra is lesznek programok, rendezvények, csak vendéglátóipari egységként nem működhettek, igaz?

Lukács Áron: Így van, hiszen az Auróra elsősorban egy közösségi ház, vagyis a közforgalom számára ez egy nyitott tér, ahova bárki bejöhet és szervezhet beszélgetést, koncertet, workshopot. A szabályzatunk szerint, ha valaki nem zártkörű eseményt szervez, akkor ingyen biztosítjuk számára a helyet. A ház közösségi funkciója tehát továbbra is megmarad, és maradnak az itt dolgozó civil szervezetek is. Ma Magyarországon a civil szféra nem éppen a túlfinanszírozásról híres, viszont ezek az emberek, akiknek teret adunk, nagyon fontos társadalmi munkát végeznek azokon a területeken, amelyekről az állam gyakorlatilag kivonult. Rengeteg olyan ember van az országban, akik jogvédelem, egészségügyi szolgáltatás vagy hozzáférhető oktatás nélkül élnek, adott esetben súlyos szegénységben, a civil szervezetek ezekkel az emberekkel foglalkoznak. Az Aurórának az a célja, hogy helyet és biztonságot adjon a civil kezdeményezések számára.

magyarnarancs.hu: A „bezárás”, pontosabban a vendéglátás szüneteltetése csak ideiglenes, addig tart, ameddig a nyomozás, de legfeljebb egy évig. Ez viszont a ház jelentős bevételi forrása, a bérleti díjat is ebből fizetitek (az Auróra épülete magánkézben van – CS.E.E.). Hogyan fogjátok kihúzni, ha egy évig tényleg nem üzemelhettek?

LÁ: Az Aurórával egy láthatóan jól megszervezett jogi visszaélés történt, kezdve a június tizedikei razziával, aminek köszönhetően lehetőség adódott egy olyan jogi környezet kialakítására, ami lehetővé tette a vendéglátás beszüntetését. Mi ezt a törvényesség keretein belül elfogadjuk, olyan értelemben, hogy az Auróra nem kíván törvénytelenül működni, tehát ha nincs működési engedélyünk, akkor nem fogunk italt mérni. Azonban tudni kell, hogy volt engedélyünk. És nem azért nincs, mert nem kaptunk, hanem mert utólag visszavonták, tehát egy percig sem üzemeltünk érvényes papírok nélkül. Nem tudni, mi lesz a jövőben, de egyet mondhatok, nekünk alapvetően nem a vendéglátás a missziónk. Ha három mondatban kellene elmondanom, hogy mi az Auróra, akkor abban nem lenne benne az, hogy mi sört csapolunk és pálinkát töltünk. Erre azért volt szükség, hogy finanszírozni tudjunk ennél sokkal fontosabb dolgokat. Annak érdekében, hogy továbbra is működhessünk, elindítottunk egy adománygyűjtő kampányt, emellett pedig folyamatosan gondolkodunk azon, hogy milyen egyéb alternatív üzleti modelleket lehet megvalósítani, hogy pótolni tudjuk a kiesett bevételt.

false

 

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Tesztek jogi lépéseket az ügyben?

LÁ: Természetesen jogorvoslattal fogunk élni, fellebbezünk és bírósági beadványt is benyújtunk. Nyilván tisztában vagyunk vele, hogy a jogi procedúra fél, akár egy évig is eltarthat, de megtámadjuk ezt a hihetetlenül jogsértő eljárást.

magyarnarancs.hu: Az épület tulajdonosával beszéltetek már a kialakult helyzetről?

LÁ: Nem, de ez egy viszonylag egyszerű képlet: van egy érvényes bérleti szerződésünk, és amíg a benne foglaltakat teljesíteni tudjuk, addig nincs miről beszélni. Azon vagyunk, hogy ez teljesüljön, ahogy eddig is. Az Auróra helyének kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy magánkézben legyen az épület, így nem fenyeget minket az a veszély, hogy hirtelen négyszeresére nő a bérleti díj, vagy egyik napról a másikra életveszélyesnek nyilvánítják az épületet, ahogy az történt korábban a Sirállyal, amely sok tekintetben mondható az Auróra elődjének.

magyarnarancs.hu: Korábban nyilatkoztátok, hogy az indulásnál az önkormányzat semmilyen akadályt nem gördített elétek, egy programotokra pedig a nyolcadik kerületi alpolgármester is ellátogatott. Ehhez képest ez a razzia, majd a vendéglátóipari tevékenység felfüggesztése váratlanul ért titeket, vagy voltak előzményei?

LÁ: Egy olyan országban, ahol a HírCsárdának már nincsen piaca, ahol az emberek a munkahelyükön nem merik vállalni a politikai véleményüket, és ahol lehet vádként használni azt, hogy valaki kisebbségeket képvisel, ott eléggé reális egy olyan eset, mint a miénk. De konkrét előzményei nem voltak. Ez egy szomorú történet, mert mi az Aurórában egy olyan ideális világot teremtettünk meg, ahol azok a civil szervezetek, akiket megbélyegez és megfélemlít a jelenlegi hatalom, nálunk eddig békében dolgozhattak.

magyarnarancs.hu: Tegnap volt egy nyolcadik kerületi fórum, ahol szóba került az Auróra, és olyan környékbeli lakók is eljöttek, akik ellenezték a működéseteket. Ti miért nem mentetek el?

LÁ: Az az igazság, hogy nem igazán éreztük fontosnak azt, hogy az Auróra egy a közbiztonságról szóló lakossági fórumon megjelenjen, hiszen értetlenül állunk azon vádak előtt, melyek szerint az Auróra azzal, hogy itt van és emberek dolgoznak benne, bármilyen hatással lenne a nyolcadik kerületi közbiztonságra. Talán ha máshogy nevezik el ezt a fórumot, akkor érdemesnek gondoltuk volna a megjelenést. Egyébként hallottuk, hogy az ott megjelent lakók közül többen örültek az Auróra bezárásának, én viszont nem örülnék helyi lakosként, ha Budapesten egy kiemelkedő fontosságú kulturális központot próbálnának eltüntetni, sőt azt gondolnám, valaki súlyos tévedésben van.

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.