A józan ész diadala: Pest megye Pest megye marad

  • narancs.hu
  • 2017. június 30.

Lokál

Lázár Jánosnak ezúttal nem sikerült. Pedig lehetett volna Pest-Pilis-Solt-Kiskun megye is.

A Lázár János vezette Miniszterelnökség április végén kezdeményezte, hogy Pest megye nevét Pest-Pilisre változtassák, mivel a szimpla Pest „nem tükrözi teljesen a történelmi Magyarország vármegyéinek az ország mai területén meglévő örökségét”.

A Pest megyei önkormányzat képviselői a beadványról akkor nem szavaztak, mert a közgyűlés fideszes elnöke, Szabó István által benyújtott előterjesztés nyomán azt kérték, hogy a Miniszterelnökség készítsen hatástanulmányt a névváltoztatás pénzügyi költségeiről, „a közigazgatási és egyéb szervezetek átnevezésével kapcsolatos feladatok mértékéről, a közhiteles nyilvántartások módosításával kapcsolatos feladatokról, valamint a névváltoztatás egyéb társadalmi-gazdasági hatásairól”. A hatástanulmány azonban hogy, hogy nem, máig nem készült el.

A Pest megyei önkormányzat ezért felkérte a Pest Megyei Levéltárat, hogy történelmi szempontból vizsgálja meg a megyenév változását. Nos, 1949 előtt hivatalosan Pest-Pilis-Solt-Kiskunnak hívták a vármegyét, ám már korábban is egyszerűen csak Pest megyének nevezték – és nemcsak a köznyelvben, hanem gyakran a hivatalos iratokban is.

Ezért a Pest megyei önkormányzat képviselői egyhangúlag úgy döntöttek, hogy nem változik a megye neve – jelentette be az önkormányzat a honlapján.

Az általunk megszerzett, 2015 szeptemberében született - a

Figyelmébe ajánljuk