Most tényleg látványos a Tisza virágzása

  • narancs.hu
  • 2024. június 5.

Lokál

A kérészek rajzása a folyó alsó szakaszán hamarabb kezdődött, mint máskor.

Az Alsó-Tiszán már napok óta tart a tiszavirágok (Polingenia longicauda) rajzása napnyugtakor, ez a jelenség a Szeged és az országhatár közötti szakaszon a megszokottnál egy héttel hamarabb kezdődött az MTI beszámolója szerint. 

A legnagyobb európai kérészfaj nászrepülése eltérő időpontban zajlik a folyón, a középső és felső szakaszon később kezdődik.

A Hortobágyi Nemzeti Park szerdán tette közzé, hogy kedd este Tiszainokánál, tehát a középső szakaszon, Jász-Nagykun-Szolnok megyében „erős előrajzás indult”, és így most három estén át megfigyelő túrákat szerveznek csónakkal a tiszainokai kikötőből. 

A Tisza mentén máshol is szerveznek ilyen tiszavirágcsodáló túrákat: 

 

A tiszavirág lárvája három évig él a folyó mélyén, a meder agyagos partjába fúrt járatokban. A júniusi virágzás idején az imágó vedlését, repülését, násztáncát, párzását lehet látni, és azt, hogy a tömegesen repülő rovarokat fentről madarak, a vízfelszínen halak tizedelik meg.

A tiszavirág védett, egy példány természetvédelmi értéke 10 ezer forint. Megfogni nem szabad, ha véletlenül a parton nézelődő ember hajára, ruhájára repül, kíméletesen kell leszedni és elengedni. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk