„A zalaegerszegi Piccolo étteremben történt, halmozott enterális tüneteket okozó, élelmiszer eredetű megbetegedéssel kapcsolatos teljes körű kivizsgálás még nem zárult le. A részleges vizsgálati eredmények alapján azonban megállapítható, hogy a megbetegedéseket nagy döggomba mérgezés okozta. A létesítménnyel szemben alkalmazható hatósági intézkedésekről a további vizsgálati eredmények függvényében dönt a kormányhivatal, melynek során eljárást indíthat és élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabhat ki, 150.000 Ft-tól 2.250.000 Ft-ig terjedő mértékben” – írta hétfőn a Zala Vármegyei Kormányhivatal a zaol.hu-nak.
A lap emlékeztet, a gombalevesből 22 személy fogyasztott az étteremben: 17 vendég lett rosszul, 14-en jelentkeztek a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán. Hányás, hasmenés volt a fő tünet, gyomormosáson is átestek többen. A nagy döggomba fogyasztása után fél-két órával hányás, hasmenés, fejfájás, enyhébb idegrendszeri tünetek léphetnek fel. A tünetek 1-2 nap múlva elmúlnak. A mérgezés nagyon kellemetlen, de nem halálos.
Ez a gomba könnyen összetéveszthető az ehető szürke tölcsérgombával, a tövisaljagombával és a májusi pereszkével, valamint a mérgező zöldesszürke döggombával. A nagy döggomba szaga kellemetlen, dohos lisztszagú. Fontosabb határozóbélyegeiről például itt és itt lehet részletesebben is olvasni.
A legtöbb mérgezési esetért felelős két faj jelenleg a nagy döggomba és a világító tölcsérgomba, írta honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Fontos, hogy a szedett, fogyasztásra szánt gombát minden esetben vizsgáltassuk be, a regisztrált gombaszakellenőrök listája itt érhető el!