Nemcsak Budapesten, hanem Kolozsváron is lesz ma megmozdulás az MTA szétverése ellen

  • narancs.hu
  • 2019. február 12.

Lokál

Nem akarják, hogy az MTA „jelentéktelen tudósklubbá silányuljon”.

„Kedden, február 12-én kora délután az MTA Elnökségének el kell döntenie, aláveti-e magát a Palkovics-tervnek, elfogadja-e a kutatóhálózat szétverésére irányuló kormányzati szándékot ellenállás nélkül. Ez talán minden idők egyik legfontosabb döntése az MTA történetében” – idézi a kolozsvári esemény felhívását a Transindex. A flashmob szervezője Sipos Zoltán az Átlátszó Erdély alapítója, aki arra kéri az MTA mellett kiálló embereket, hogy jöjjenek el Magyarország kolozsvári főkonzulátusa elé, és hozzanak magukkal egy könyvet, amely a magyar tudományt jelképezi.

Ezt érte el Palkovics: menekülnek a tudósok Magyarországról

Az elnökség keddi döntésére várnak az MTA munkatársai, de sokan már most állást keresnek. Ha átmegy a Palkovics-terv, fontos kutatásoknak lehet vége. „Szar a hangulat, milyen lenne?!" - foglalja össze röviden egy a Történettudományi Intézetben dolgozó forrásunk a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteiben dolgozók közérzetét.

„A Magyar Tudományos Akadémia sorsa számunkra, erdélyiek, kolozsváriak számára is fontos. Ne hagyjuk, hogy az MTA jelentéktelen tudósklubbá silányuljon, álljunk ki Magyarország legfontosabb kutatóintézeti hálózatáért!” – írják a szervezők.

Budapesten 13 órától élőláncot vonnak az MTA épülete köré. Az esemény programját itt találja.