Nyílt levél Pintér Sándornak

  • Molnár Róbert
  • 2015. augusztus 7.

Lokál

„Úgy gondolom, hogy a hatalom ereje nem mentesít sem a felelősségvállalás, sem a törvények, egyéb jogszabályok betartása alól!” Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere levelet írt Pintér Sándornak – kerítésügyben.

Molnár Róbert polgármester Pintér Sándornak címzett, augusztus 5-én kelt nyílt levelét tegnap közölte a szeged.hu, most nálunk is elolvashatják, teljes terjedelemben.

Tisztelt Belügyminiszter úr!

Félelemmel és aggodalommal tölt el a magyar–szerb határszakaszon épülő határzár, és mint felelős települési vezető, kötelességemnek érezem, hogy véleményemet megosszam Önnel, és kérdéseimre választ kérjek Öntől.

Elöljáróban jelzem, hogy nem értek egyet a határzár felépítésével, mert a migrációt nem fogja csökkenteni, legfeljebb hátráltatni, illetve a román–magyar határszakaszra terelheti át. Kübekháza ebből a szempontból érintett lehet, hisz a kerítés itt ér véget. A problémát tehát nem oldja meg.

Tájékoztatom, hogy Kübekháza határában jelenleg kb. 1,5 méter magas, pár centiméter átmérőjű, vállalkozók és a honvédség katonái által géppel földbe ütött vasrudakat telepítenek, amelyekre információink szerint úgynevezett NATO-pengés dróttekercset helyeznek ki.

Tisztelettel kérem információját arról, hogy végeztek-e bármilyen környezetvédelmi hatásvizsgálatot arra nézve, milyen természeti károkat okozhatnak az éles pengés dróttekercsek a vadállományban?

Azért bátorkodom feltenni ezt a kérdést, mert a Kübekháza határában elterülő »rábéi erdőben« nagyon jelentős számú dám-, őz- és vaddisznóállomány él, amelynek vonulási útját, természetes életterét vágja ketté a kormány által építendő, sajnos vadbefogó hálóként is funkcionáló „kerítés”, amelyekbe a vadak beleszaladva elpusztulnak.

Kérem válaszát, hogy miként kívánja megvédeni a kormány a természeti kincseinket, a vadállományunkat, és az erdőnket? Milyen kártérítést kíván nyújtani a Szőreg-kübekházi Vadásztársaságnak? Milyen segítséget kívánnak nyújtani az elhullott állatok összegyűjtésében, elszállításában és megsemmisítésében?

Továbbá kérem szíves tájékoztatását arra nézve is, hogy a gépeik által szó szerint szétszabdalt mezőgazdasági útjaink, megrepedezett aszfaltos útszakaszaink rendbetételéhez milyen segítséget kíván nyújtani önkormányzatunk számára?

Örömmel vettem volna azt is, ha az építkezés idejéről, menetéről tájékoztatást kapunk a kormánytól, esetleg egyeztetnek velünk mint területileg mégiscsak illetékes önkormányzattal.

Úgy gondolom, hogy a hatalom ereje nem mentesít sem a felelősségvállalás, sem a törvények, egyéb jogszabályok betartása alól!

Kübekháza, 2015. augusztus 5.


Figyelmébe ajánljuk