„Olyan evidens volt, hogy ki kell jönni”

Lokál

Egy klassz buli a szabadság és nyitottság jegyében. Miért fontos a Pride, és ki mit gondol a szélsőséges tüntetőkről? Körkérdés Simon Márton, Kurta Niké, Gigor Attila, Oltai Kata és Tordai Bence válaszaival.

Megvolt a 20. jubileumi Pride is, hatalmas siker és remek hangulat jellemezte a tartalmas fesztivált. Kíváncsiak voltunk, mit gondol a táncolva bulizó, menetelő résztvevő. Három kérdést tettünk fel:

1. Miért tartja fontosnak a Budapest Pride-ot?

2. Hányadik alkalommal vesz részt a meneten?

3. Mit üzen a kordonon kívül álló szitkozódóknak?

Dékány Dávid költő

false

 

Fotók: Németh Dániel

1. Muszáj kijönni. Eddig úgy voltam vele, hogy ha nem jövök ki, akkor se lesz semmi, de olyan mára az ország helyzete, hogy ki kell jönni.

2. Ez az első Pride-om.

3. Csinálják otthon a négy fal között.

Simon Márton költő, slammer

false

1. Olyan evidens volt, hogy ki kell jönni, nem tudom, miért...

2. Először vagyok a Pride-on.

3. Az tartható, amit az előttem szóló mondott: csinálják a négy fal között!

Kurta Niké színész és Gigor Attila rendező

false

1. KN: Szabadságot és egymásért való kiállást jelent a Pride. Ez egy olyan ügy, ami mellett, azt hiszem, egyértelműen ki lehet állni, mert nincs mögötte semmi katyvasz, az, ami.

GA: Ráadásul idén az amerikai események miatt különösen nagy ünnep. A szerelmet ünnepelni mindig szép dolog.

2. KN: Nekem ez az első.

GA: Én másodszorra vagyok itt.

3. KN: Ajaj.

GA: Azon kívül, hogy nyugodtan vállalják fel? (Nevet.) Hiszek a szólásszabadságban, régen rossz, ha a hülyeséget nem lehet éppúgy terjeszteni, mint a bölcsességet.

KN: Amíg nem agresszióval teszik mindazt, amit tesznek, addig tegyék.

Schön Edina kulturális menedzser

false

1. A szabad választás jogát jelenti nekem a Pride, és azért fontos, hogy legyen, mert így színesebb a város.

2. Először vagyok itt.

3. Jöjjenek be!

Székely Kriszta rendező és Oltai Kata művészettörténész, kurátor

false

1. OK: Minden öndefiníció fontos, függetlenül attól, hogy miről szól. Magyarországon pedig speciálisan fontos, hiszen nincs hagyománya, pár éves múltja van csupán. Nagyon fontos, hogy az úgynevezett hegemónia alsó fokán lévők valamilyen módon hangot adhatnak annak, hogy érzik magukat. Az első kérdés az szokott lenni, miért akarnak kimenni az utcára? Mert fontos. A többségi kultúra mindenhol és gyakorlatilag mindennel a heteró büszkeséget hirdeti. Miért ne lehetne, hogy egy évben egyszer minden másról szól.

SzK: Mindenben mélyen egyetértek a kolléganővel; a műfajt szeretném éltetni. Mindig nagyon nehéz, hogyan érjen el az ember valami újat, és azzal, hogy ez az egész egy buli, egy karnevál, meg egy velünklevés, egy partira hívás, az azt jelenti, hogy minden jó.

2. OK: Mindig eljövök, ha nem vagyok külföldön. Az utóbbi négy-öt évben az összesen itt voltam.

SzK: Mióta az eszemet tudom, jövök. Nem voltam mindegyiken, de ez alap.

3. OK: Mondhatnám az előző logikámat követve, hogy ők is kifejeznek valamit, amivel nincs is gond addig, amíg mást nem sértenek. Amíg megvan a platformja, és ezt valahogy életre hívják, ha nem gyűlöletről van szó, akkor rendben van; az egyetlen dolog, amit hiányolok a másik oldalról, hogy még mielőtt ítéletet mondanának, tőmondatban ítélkeznének, nem gondolkoznak el a párbeszéd lehetőségén.

SzK: Sokkal szentimentálisabb vagyok: a szerelem egy csodálatos dolog.

OK: De itt nem csak a szerelemről van szó. Az a nagy bajom, hogy akik kint állnak, kizárólag a szexről és a szerelemről beszélnek a melegkérdés kapcsán. Erre van leredukálva, így tesznek a politikusok, de még a Kulka is azt mondta, hogy nem ért egyet a rózsaszín tangabugyiban vonulgatással...

SzK: Ez hülyeség.

OK: Az a baj, hogy túlságosan csak a testiségre van leredukálva ez a kérdés, pedig az egész nem erről szól: a testkérdés nem csak a szexualitásról szól.

Tordai Bence politikus (PM)

false

1. Fontos, hogy az LMBTQ-emberek megmutathassák magukat, és bátoríthassák azokat, akik még nem bújtak elő. Nagyon nagyra értékelem azok bátorságát, akik fel merik vállalni önmagukat egy nem mindig elfogadó társadalmi környezet ellenére is. A Pride hetében és a meneten ezek az emberek támogatást kapnak, és ez jó.

2. Valahogy mindig rossz időpontban volt, de már így is ez a sokadik alkalom, hogy itt vagyok.

3. Csináljanak életet maguknak! Nagyon sajnálom őket, tényleg. Megértő vagyok, biztos nehéz gyerekkoruk volt, de hogy valakinek az legyen a legkedvesebb elfoglaltsága szombat délután, hogy kijöjjön másnak megmondani, hogy kit nem szerethet, és hogyan nem élheti az életét... Tényleg szánnivaló. Jó jellemfejlődést kívánok nekik!

Figyelmébe ajánljuk