Soha ennyien nem voltak még a Budapest Pride-on

Lokál

Rekordszámú, mintegy húszezer résztvevővel zajlott a jubileumi, 20. Budapest Pride. A békés, bulis hangulatú vonulás az Operától a Lánchídon át a Tabánig tartott. Zene, tánc és mosolygó emberek: igazi tömeg az elfogadás jegyében. Képek.

Rengeteg ember, szuper hangulat és egy nagy nyári séta. Ez volt a 20. Budapest Pride, amely kifejezetten békés és nagyon jó hangulatban telt. Csöppnyi ellentüntetés színesítette csupán a vonulást, ám a tiltakozók maroknyi tömege semmilyen szinten nem zavarta meg a parádét (ahogy az Andrássy úti műbalhé sem). A legfőbb üzenet idén az volt, hogy „a hatalom szeretetét váltsa fel a szeretet hatalma, mely szeretet elfogadó és támogató emberekből közösségeket formál”.

A délután négy óra után indult mulatságot Fischer Iván nyitotta meg, üdvözlő beszédében elmondta, hogy mennyire fontos feladat családtagként feltétel nélkül szeretni, példát mutatva arra az elfogadó és aktív kiállásra, amely nélkül az LMBTQ közösségek társadalmi egyenlősége nem valósulhat meg.

false

 

Fotók: Németh Dániel

Milanovich Dominika a Budapest Pride szervezőinek nevében pedig úgy fogalmazott, elengedhetetlen, hogy a kormány által tervezett családvédő kampány diszkrimináció nélkül magába foglalja a szivárvány családokat, az azonos nemű párokat és transznemű embereket is. „Hisszük, hogy a család az, amit a benne lévő személyek akként határoznak meg!” – mondta a sajtószóvivő.

false

false

false

false

false

false

false

false

false

false

 

A menet fél hét után a Tabánban ért véget, a szélsőséges ellentüntetőket a rendőrség jól eltávolítva kezelte a felvonulóktól, különösebb atrocitásról nem kaptunk hírt.

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Kinek a kultúrája?

Öt és fél év működés után megszűnik a Dunszt.sk szlovákiai magyar kulturális portál. A főszerkesztő kifáradásról és strukturális nehézségekről beszél, de politikai és társadalmi kérdések is felsejlenek a háttérben.

Ők így csinálják

  • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

Magyarország farhátra megy

  • A szerk.

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.

Kiáll-e?

  • A szerk.

Az előválasztás utáni kínos bénultságot levetkőzve mintha a feltámadás jeleit mutatná az ellenzék kampánya.

„Nagyon nagy vita”

Orbán Viktor január 14-i, idei első rádióinterjújának utolsó témája a „gyermekvédelmi népszavazás” volt. Az interjúban a pedofília először kontrasztként jelent meg: „van az a jelenség, hogy a gyerekeink ki vannak téve szexuális ragadozóknak” – mondta a miniszterelnök. Majd pedig a szexuális kisebbségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „most egy másik jelenségről beszélünk, aztán hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, erről van egy nagyon nagy vita, de ezt én most nem tartom fontosnak”.

A szelíd forradalom

A múlt év végére az Alaptörvény lecserélése az egyesült ellenzék egyik legfontosabb, de mindenképpen a legjelképesebb választási ígéretévé lépett elő. A kezdeti kérdést – lehetséges-e egyáltalán egyszerű többséggel alkotmányozni? – felváltotta az annak mikéntjéről folyó nyilvános eszmecsere.