Orbán török barátja szinte teljesen lebontotta védett budapesti épületegyüttest
Nyilván itt is füvet keresnek

Orbán török barátja szinte teljesen lebontotta védett budapesti épületegyüttest

  • narancs.hu
  • 2019. december 3.

Lokál

Adnan Polat luxuslakóparkot épít a műemlék helyére.
légi felvételeket is közöl az elképesztő mértékű pusztításról, ezt itt lehet megtekinteni.

Az elbontott homlokzatokat másolatokkal pótolhatják. Azokat az épületeket is elbontották, melyeket szakemberek korábban megőrzendőnek ítéltek, és azokat is, melyről a beruházó is azt állította, hogy megmaradnak.

Az egykori Közvágóhíd épületegyüttese 1994-ben került fel a fővárosi helyi védettségű építészeti örökségek lajstromába. Az Építészfórum azonban úgy értesült, hogy az ipari műemlék helyi védettséget megalapozó dokumentációja egyszerűen nem létezik. A beruházást ráadásul nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a kormány, ami egy sor, amugy szükséges engedély beszerzése alól felmenti a beruházót.

Sok mindent megmagyaráz, ha eszünkbe jut, hogy a beruházó nem más, mint Adnan Polat, Törökország egyik leggazdagabb embere. Polat jó barátságban van Orbán Viktorral, és Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel is. Tiborcz István miniszterelnöki vővel pedig még üzletelt is Polat, mint ahogy azt a Magyar Narancs feltárta.

A látványterveket jegyző Chapman Taylor építészirodát, oldaláról azóta eltűntek az egy éve közzétett látványtervek, itt azonban még láthatóak azok.

Ezen, a városrész nagyságú területet felölelő, jellegtelen épületeket felsorakoztató komplexumban semmi nem emlékeztet az eredeti Közvágóhídra.

A IX. kerülettel kötött telekalakítási megállapodás is csak úgy fogalmaz: „A koncepciótervben hangsúlyos szerepet fog kapni a terület múltjához kapcsolódó értékek megjelenése. A fejlesztő ezt egyrészt a történelmi örökség szempontjából fontos víztorony és a bejárati szobrok megtartásával, illetve néhány épületrész visszaépítésével, másrészt az új épületek és közösségi terek témaválasztásával és látványával tervezi elérni.”

 

 

Figyelmébe ajánljuk