Portugáliában a július volt a legmelegebb hónap 92 éve

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. augusztus 6.

Lokál

Pontosabban azóta, hogy létezik erre vonatkozó adatgyűjtés.

A rendkívüli aszály sújtotta Portugáliában a július volt a legmelegebb hónap 92 éve - közölte pénteken havi klímajelentésében a nemzeti meteorológiai intézet (IPMA).

Ez a legmelegebb hónap, amióta megkezdődött az adatgyűjtés - közölte az IPMA.

A legmagasabb havi átlaghőmérséklet 31,16 Celsius-fok volt az intézet szerint, amely hozzátette, hogy ebben az időszakban történelmi rekordnak számító 47 Celsius-fokot mértek, július 14-én, az észak-portugáliai pinhaói meteorológiai állomáson.

Július egyben a negyedik legszárazabb hónap volt 2000 óta, az átlagos csapadékmennyiségnek alig 22 százaléka hullott - közölte az intézet.

Az aszály szintén súlyosbodott, július végén az ország területének 55 százalékén volt "súlyos aszály", 45 százalékán pedig "rendkívüli aszály".

A Portugáliát és más európai országokat sújtó hőhullám miatt pusztító erdőtüzek keletkeztek.

Tudósok szerint az ismétlődő kánikula egyértelműen az emberi tevékenységek kiváltotta általános felmelegedés jele, és a hőhullámok várhatóan sokasodnak, hosszabbodnak és intenzívebbé válnak.

Portugáliában a tél idén a negyedik legmelegebb és az ötödik legszárazabb volt 1931 óta.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk