Röhrig Géza A Város Mindenkié csoport tagjaival is találkozott

  • narancs.hu
  • 2016. március 18.

Lokál

Hajléktalanságról és saját tapasztalatairól beszélgetett Röhrig Géza az AVM tagjaival, valamint a Fotózás és aktivizmus kurzus diákjaival.

„Alkalmunk volt beszélgetni a Saul fia film főszereplőjével egy-másfél órát, ami számomra és a velem lévő aktivisták számára is egy élmény volt. Elmesélte hajléktalanságát New Yorkban, amikor a Central Parkban lakott, majd később dolgozott egy hajléktalanszállón is mint önkéntes segítő” – számolt be Lakatos András, A Város Mindenkié tagja a Röhriggel való találkozásról.

false

 

Fotó: Palotás Ágnes (Fotózás és aktivizmus)

A beszélgetés mellett Röhrig felolvasott legújabb kötetéből is, amelyben több vers témája a hajléktalanság, a kiszolgáltatottság e formája.

„Szabálytalan, fontos, erős és meghitt este volt. Bérelt lakásomban gyűltünk össze, félig titokban, féltve az este törékeny meghittségét. Öröm és megtiszteltetés volt a bizalom a vendégeimtől” – írta Csoszó Gabriella fotós, aktivista, a Fotózás és aktivizmus kurzus vezetője.

mit kíván a magyar homeless

málha nélkül járni könnyen

ahogy élek megköszönjem

kőből rakni sírt anyámnak

zsoltárt zsongani vasárnap

hajat mosni körmöt vágni

pizsamámat gombolászni

négy fal között ágyra dőlni

drágább könnyet mint a kölni

ébresztgetni a gyermeket

kit eddig a teste nevelt

imádkozni evés előtt

hogy a kenyér adjon erőt

félretenni szebb fogakra

nem vágyni a jónál jobbra

adakozni ugyanannak

számíthasson reá hogy kap

és ha eljön minek el kell

uniót a Jóistennel

 

Lead-kép: Várady István (Fotózás és aktivizmus)

Figyelmébe ajánljuk

„Elindult a hír, hogy a Samsung vásárolta meg” – milyen üzem létesül az őrbottyáni téglagyár helyén?

Új tulajdonosa akadt az őrbottyáni téglagyárnak, ahol az eddigiektől eltérő tevékenység folyik majd. Rögtön elindultak a találgatások, hogy kinek az érdekeltségébe került az üzem. Az önkormányzat igyekszik megnyugtatni a lakosságot: az eddig ismert információk szerint nem lesz akkumulátor-feldolgozás, sem veszélyesanyag-raktározás. 

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.