BALATON - Hal a vízben

Snoblesse Oblige 2023/22.

  • Narancs
  • 2023. május 31.

Lokál

Balaton körüli programajánló

Ha Balatonon járok, enyém a világ, / olvadnak a szívek, nyílik a virág…

(Bagossy Brothers: Balaton)

 

június 10. szombat 10.00   BOGLÁR – ITT ÉS MOST Galántai György balatonboglári kápolnaműterme 1970–1973 – kiállítás

Idén ötven éve, hogy a hatóságok bezáratták a balatonboglári kápolnát, a magyar neoavantgárd legfontosabb helyszínét, ahol négy éven át – elsősorban nyaranta – majd’ kétszáz művész állította ki munkáit, és számos más programot is rendeztek. Mélyi József kurátor úgy próbálja a jelen számára újraértelmezni a múltat, hogy a kiválasztott műveket, illetve az akkoriban egymás mellett bemutatott művek együtteseit helyezi fókuszba. A kiállításon több különálló, de jól illeszkedő szekció látható: külön részt kapnak az 1970 és 1973 között létezett underground művészeti műhelyek, illetve Beke László és Boglár kapcsolata. A Kis Varsó művészcsoport – Havas Bálint és Gálik András – pedig a saját szemszögükből aktualizálják a boglári kápolnaműterem történetét. Az izgalmas időutazó tárlat augusztus 27-ig látható.

(Vaszary Galéria, Balatonfüred, Honvéd u. 2–4.)

 

június 14. szerda 20.00   Francesco  Alessandrini – koncert

Egyszemélyes utcazenekar lép fel a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programján. A zenész, mesemondó, zsonglőr és színész Francesco Olaszországból érkezik. Népszerű slágerek egyéni feldolgozásait és saját szerzeményeit adja elő egyedi hangszerein, pop, country és blues stílusban. Mindenhol zenél, ahol csak tud, gyerekkórházaktól a nagy fesztiválokon át az utcasarkokig. Másnap ismét hallható. Sőt, azt rebesgetik, hogy tartósan Veszprémbe költözik.

(Papírkutya, Veszprém, Szabadság tér 9.)

 

június 15. csütörtök10.00   Badacsony – kiállítás

Szalontai Ábel fotó- és videósorozata arról a kultúrtájról mutat újat, amelyet évtizedek óta szemlél és fotografál. A kortárs művészet eszköztárával a rögzült sztereotípiák helyett érzékletesebb és mélyebben értelmezett Balaton-képet ajánl. A kiállítás június 25-ig látogatható.

(Dubniczay-palota, Veszprém, Vár u. 29.)

 

június 16. péntek 20.00   Morcheeba / Chet Faker – koncert

A kilencvenes évek óta népszerű és nálunk is rendszeresen megmutatkozó brit trip hop csapat és egy önmagát újra felfedező, ausztrál soul-dzsessz-funk énekes dalszerző estje Európa kulturális fővárosában. A két koncert külön is nagy esemény lenne, így, egymás után még felejthetetlenebb élményt ígér.

(Gyárkert, Veszprém, Jutasi út 3.)

 

június 24. szombat 20.00   Boglár 50 Under­ground

A Babel Camp is megemlékezik idén nyáron az 1970 és 1973 között rendezett boglári műteremtárlatokról, vagyis a magyar neoavantgárd nemzetközi viszonylatban is jelentős kibontakozásáról. A nyári programsorozat arra keresi a választ, mit jelent a neovantgárd kisugárzása ma a kortárs helyi művészeti közösségek számára. A korszak hangulatát és szellemiségét megidéző esemény egész estés összművészeti program lesz – fotókkal, fényfestéssel, zenével, a Tilos Rádió stábjával, DJ-kel és VJ-kel. Nem csupán a szellemidézés a cél, hanem az alternatív hagyományok jelen idejű továbbélésének bemutatása a fiatalabb korosztály számára. És persze a kulturált szórakozás! Augusztus 25-én megismétlik, hogy senki ne maradjon le.

(Babel Camp, Balatonboglár, Szabadság u. 28.)

 

június 28. szerda 21.30   Hardwell – live act

Már teljes a Balaton Sound programja, csak arra vár, hogy ellepje az elektronikus zenére toporgó nép. Az első nap estjének nagyszínpadi főszereplője Robbert Van De Corput lesz, a jeles elektro house DJ és producer a hollandiai Bredából. El se hinnék, de 2013-ban és 2014-ben ő nyerte a DJ Mag Top 100 szavazást, és az idén is megcsípte a negyedik helyet. Kiváló holland technósokból amúgy is dömping lesz az idén, jön Frontliner, Rand-D, a Sub Zero Projekt és a többiek. Nincs megállás vasárnap hajnalig!

(Heineken Nagyszínpad, Balaton Sound, Zamárdi)

 

július 1. szombat 22.45   Regán Lili live

Egy pécsi lány, akinek az álma valóra vált, mert kiskorától DJ akart lenni. Életpályamodellje az elektronikus diszkó. A Rádió 1 rezidens DJ-je mainstream zenét játszik, és sokszor két-három bulija is van egy este, de most csak ez az egy lesz. Utána a német Alle Farben, a hazai francia Cooky, majd ismét egy magyar női DJ, Metzker Viktória következik.

(Rádió 1 Heineken Silver Beach Club, Balaton Sound, Zamárdi)

 

július 5. szerda 11.00   Szörnyek és sellők

„Lehetséges, hogy egy tündér megbetegszik? Hogy egy egész tó gyengélkedik? Hogy a kacsák kétségbeesnek? Akárhogy is van, Hany Istók, a Fertő tó fenegyereke segít, ahol csak tud. De főleg, ahol akar. És ha segítségért kiált a tó, a nád, a sás népe, ő azonnal ott terem, nem kell kétszer kérni.” A tavaly ősszel megjelent aBalatoni kacsavész – Szörnyek és sellők története” című, a Balaton ökológiájával foglalkozó gyermekmese központjában a Balaton megmentése áll. Írója Jeney Zoltán, illusztrátora Baranyai András, és egy oktatási program is társult mindehhez a Balaton természeti értékeiről a Veszprém–Balaton 2023 EKF támogatásával. A belőle készült előadást az Art-Színtér művészei vitték színpadra Ozsgyáni Mihály rendezésében, Náray Erika és Berdísz Tamás zenéivel. Idén nyáron a balatoni strandokon játsszák.

A strandbelépő megvásárlásával lesz látható a folytatásban július 6-án Csopakon, 7-én Fonyódon, 8-án Balatonfűzfőn, 9-én Balatonedericsen, augusztus 3-án Révfülöpön, 4-én Vonyarcvashegyen, 5-én Balatonberényben és 6-án Zánkán.

(Badacsony strand, Badacsonytomaj, Strand u. 30.)

 

július 12. szerda 18.00   Rost Andrea és Lukács Miklós koncertje

A VeszprémFest keretei közötti Rost Andrea-sorozat első estjén az opera-énekesnő és a népszerű cimbalomművész lép fel, műsoruk Händeltől a portugál fadón át a magyar népdalokig ível. Másnap Rost Andrea mesterkurzusának növendékei játsszák Mozart Figaro házassága című operájának szcenírozott, fiatalos verzióját, egyenesen a Zeneakadémiáról, Béres Attila rendezésében. Július 14-én ugyanitt és ugyanekkor a Lőrinczy Attila által írt A díva és a férfiak című humoros produkcióban Rost Andrea hat népszerű áriát énekel zongorakísérettel Mozarttól Lehárig, Verditől Erkel Ferencig. Az áriák között a művésznő partnere, Szervét Tibor lép fel, hat különböző férfi karaktert megjelenítve. A Rost-ünnep utolsó előadása Dalok a lányszobámból címmel az énekesnő bensőséges táncdalfesztiválja a Hot Jazz Band kíséretével. Az esőhelyszín mind a négy napon a Hangvilla.

(Jezsuita templomkert, Veszprém)

 

július 13. csütörtök 21.00   Mariza – koncert

A mozambiki születésű fadoénekesnőt tartják a portugál kultúra legmenőbb nagykövetének. A díva egyedülálló zenei stílusa a fadóban gyökerezik, repertoárjában a műfaj klasszikus és kortárs tételei mellett a Zöld-foki-szigetek hagyományos zenéje, a morna, valamint brazil és spanyol klasszikus dallamok is szerepelnek. Olyan előadókkal zenélt együtt, mint Gilberto Gil, Lenny Kravitz, Sting. Ő lesz az idei VeszprémFest sztárfellépője. Az esőhelyszín a Veszprém Aréna.

(História kert, Veszprém)

 

július 21. péntek 19.00   Grecsó Krisztián – Hrutka Róbert: Libikóka

Július 30-ig hömpölyög az idei Művészetek Völgye sok-sok, a kultúrát tágabban értelmező civil programmal is. A futam a híres író és a híres zenész fúziós műsorával kezdődik, a zenés-mesélős esten megrázó és vidám családi történetek hangzanak majd el. Színház, koncert, esetleg laza, barátságos fesztiválnyitó találkozó – valami lesz!

(Poket Zsebkönyvek udvara, Kapolcs)

 

július 22. szombat 21.00   Zorán – koncert

A Művészetek Völgyében már-már komolyzenei koncertnek számít. Aztán a sátor, a helyszín tíz napon át zsonglőrök, artisták, táncosok és operaénekesek otthona lesz. Zorán nyomában fellép majd a Recirquel újcirkusztársulat, a Duda Éva Társulat, és trükköket is lehet tanulni a Firebirds-től.

(Cirque de Tókert, Vigántpetend)

 

július 24. hétfő 20.00   A sebőzés 50 éve

Annyi minden ötvenéves idén! Történetesen a Sebő-együttes is. Annak idején a Halmos Béla – Sebő Ferenc páros munkáját a rádiós népzenei osztály egyik vezető munkatársa rosszallóan „sebőzésnek” nevezte el. Az együttes e sajátos kultúraterjesztő tevékenység mozzanatait eleveníti fel az idén 76 éves Sebő Ferenc társaságában.

(Kaláka versudvar, Kapolcs)

 

július 30. vasárnap 20.00   Iggy Pop – koncert

Aki elkövette azt a hibát, hogy nem nézte meg a VOLT Fesztiválon pár éve, az sürgősen rendeljen jegyet, hogy lássa élőben is a punkrock keresztapukáját, az élő legendát, aki túlélte a rakendrollt, és ismét turnézik. Amíg a saját lábán tud felmenni a színpadra, addig le sem jön onnét. Ezek a koncertek nem is koncertek, hanem szertartások, fohászok, emlékmisék a szabadsághoz, különösen az idősebb, ámbátor örökifjú hipszterek számára.

(Gyárkert, Veszprém, Jutasi út 3.)

 

augusztus 3. csütörtök 21.45   Rick Astley – koncert

Aki már eszénél volt a nyolcvanas években, emlékszik a Never Gonna Give You Up című slágerre és előadójára, annak farmerdzsekijére és melírozott hajára. Astley bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is, mivel ő lett az első férfi szólista, akinek az első nyolc kislemeze mind a toplista élére került. Aztán 27 évesen visszavonult és családot alapított, hogy az ezredforduló után visszatérjen hozzánk. Például a Paloznaki Jazz Piknikre, ahol a 2018-as Beautiful Life című albumáról is zenél. A háromnapos fesztiválon az idén is csupa jó tánczene lesz. Egy újabb generáció sztárjai is fellépnek: a Random Trip csapata a Vibe Changers és Vavra Bence közreműködésével a Fábián Juliról elnevezett színpadon. A nagyszínpadra pedig az isteni Thievery Corporation, Wa­shington klubjainak 90-es évekbeli sztárjai jönnek.

(Nagyszínpad, Paloznak)

 

augusztus 6. vasárnap 22.00   Szindbád

A Vaszary kertmoziban augusztusban az 1971-es év legjelentősebb alkotásait játsszák majd annak tiszteletére, hogy abban az évben kapta meg a városi rangot Balatonfüred. Huszárik Zoltán emblematikus filmdrámájának vetítése előtt Kéri Kitty és Novák Péter idézik meg a halhatatlan művet az ArtaParton akciójaként. Augusztus 13-án William Friedkin Francia kapcsolat című mozija előtt Novák Péter Piroch Gábor kaszkadőrrel beszélget, 20-án Visconti Halál Velencében, 27-én Robert Mulligan Kamaszkorom legszebb nyara című filmje lesz műsoron.

(Vaszary Galéria kertje, Balatonfüred, Honvéd u. 2–4.)

 

augusztus 24. csütörtök 12.00   Strand Fesztivál

Ez a buli már a nyarat búcsúztatja, de augusztus 26-ig nem áll le a hagyományos, kétgitáros, analóg rockzene. Lehet porozni a porban vagy sarazni a sárban, a nagyszínpad előtt. Fellép a Bagossy Bro­thers, a Bohemian Betyars, a Halott Pénz, az Irie Maffia, Krúbi, az Esti Kornél, a Margaret Island, a Carson Coma, az Analóg Balaton, jön a német Purple Disco Machine. A pontos program a strandfesztival.com oldalon érhető el.

(Zamárdi)

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk